„Klubrádió
Esti gyors

Ami ellen nincs orvosság

16/08/2019 21:37

| Szerző: Klubrádió

A környező országokban is megjelent már az afrikai sertéspestis. Komoly probléma, hogy nincs ellene védőoltás, gyógyítani sem lehet, csak megelőzni a fertőzést.

2019. augusztus 16. Esti gyors / részlet, Bognár Lajos, Raskó György (19.08.16.)
07:14
00:00

A szomszédos országokban is felütötte fejét az afrikai sertéspestis. Ezt a betegséget védőoltással nem lehet megelőzni, sőt gyógyítani sem lehet, ezért szokták elrendelni a fertőzött állatállomány leölését. Vaddisznók terjesztik, bár viszonylag lassan terjed, egy állományon belül sem harapódzik el azonnal. Egy-egy fertőzött góc körül úgynevezett megfigyelő zónát jelölnek ki, a szlovákiai Tőketerebesen felfedezett góc zónája Magyarországra is kiterjed – mondta el Bognár Lajos országos főállatorvos.

A nagy állattartó telepeken a fertőzés ellen szigorú szabályokkal védekeznek. Erről Raskó György agrárközgazdász beszélt, aki maga is állattartó. A telepeket dupla kerítéssel veszik körül, hogy a vaddisznók ne tudjanak bekószálni. Ennél többet is tesznek azonban, a dolgozóknak be- és kimenet egy zsilipzónán kell áthaladniuk, azaz meztelenre vetkőzve egy speciális zuhanyt kapnak, ügyelniük kell a ruházatukra, és otthonról hozott ételt nem vihetnek be a telepre.

Az országos főállatorvos szerint alapvető állategészségügyi szabályokat a háztáji állattartóknak is be kell tartaniuk. Ide tartozik az például, hogy élelmiszerhulladékkal nem szabad etetni, és az almozást gondosan kell végezni.

Ahol mégis megjelenne a sertéspestis, ott az elhullott, illetve leölt állatok után teljes kártérítés jár, feltéve, ha a gazda betartott minden szabályt, megtett mindent a fertőzés elkerülése érdekében. Bognár Lajos szerint e tekintetben Magyarország jól áll, mert ezelőtt pár évvel, egy akkori járvány miatt már igyekeztek felkészíteni az állattartókat hasonló veszélyekre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.08.16. 18:00
Műsorvezető: Rózsa Péter