„Klubrádió
Esti gyors

Egészségügy – Jön a barna figyelmeztetés

4/12/2019 07:08

| Szerző: Klubrádió

Könnyen kaphat az ember olyan kórházi számlát, ami láttán elmegy a kedve az élettől. A kormány új ötlete megint a legszegényebbeket sújtja.

2019. december 03. Esti gyors - részlet 19.12.03. Komáromi Zoltán
04:47
00:00

Az egészségügyi ellátás, és annak finanszírozása két külön dolog – mondta el az Esti gyorsban Komáromi Zoltán háziorvos a pénzügyminiszter által bejelentett új ötlet kapcsán. Varga Mihály azt ecsetelte, hogy ha valakinek 3 hónapja nincs befizetve a társadalombiztosítási díja, ez jellemzően 23.130 forint, akkor ezt az ellátónál az informatikai rendszer egy barna jelzéssel adja tudtul. Félő, hogy ebben az esetben a beteget nem kezelik, vagy nem út látják el, ahogy egyébként, normál esetben tennék.

Komáromi Zoltán szerint ennek úgy kellene működnie, hogy mindenki megkapja a szükséges ellátást, majd azután lehet azon vitatkozni, hogy mindezt ki fizeti. Ha nem a társadalombiztosítás, akkor a beteg kap egy –esetleg csillagászati- számlát, ami adók módjára behajtható.

A dolog mögé nézve azt láthatjuk, hogy van egy szegény réteg, ezek után az emberek után senki nem fizet tb-t. Vannak, akik dolgoznak, de a munkáltatójuk nem fizet járulékot, mert olyan a foglalkoztatás jellege, mondjuk feketemunka, vagy egyszerűen csak bajban van a cég is, tehát ezt a kötelezettséget felejti el először teljesíteni.

Vannak aztán a külföldön dolgozók, akiknek nem lehet egyszerre két uniós országban biztosításuk, nekik kék kártyájuk van, és ha valahol ellátásra szorulnak, akkor a biztosítók egyeztetnek egymással.

Komáromi Zoltán úgy véli, a kormánynak azt kellene néznie, ellenőriznie, hogy a munkáltatók tisztességesen bejelentsék a dolgozóikat, fizessék utánuk a járulékot. Akkor sokkal kevesebb gond lenne itt a színezéssel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Esti gyors
2019. 12.03. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván