„Köszönjük
Reggeli gyors/Reggeli személy

Ezért nem tesz pénzt az egészségügybe a kormány

1/10/2019 14:18

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Az emberek látják, hogy baj van, elégedetlenek az ellátással, a várólistákkal, mégsem mennek az utcára, mégsem vonják meg szavazatukat az uralkodó párttól.

2019. október 01. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. október 01., kedd 09:00)
00:00
00:00
Műsorvezetők: Dési János, Panxnotded Miklós, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Hátulról harmadik a sorban Magyarország, ha az európai egészségügyi fogyasztói indexet nézzük. Ez a mutató azért érdekes, mert nem csak hagyományos szempontok alapján készítik, mint amilyen például a halálozási arány, hanem szubjektív elemek is vannak benne, mint mondjuk a betegek elégedettsége. Azokban az országokban jobb a helyzet, ahol megtartották a társadalombiztosítás modelljét, legalábbis részben. Csehország, Szlovákia, Szlovénia ilyen. Létezik például kétszintű társadalombiztosítás, amelyben van egy alap, és van egy kötelező kiegészítő biztosítás, a felsőbb szinten már szabadon lehet mozogni az intézmények között. Bulgáriában, Romániában még a miénknél is rosszabb a helyzet.

Minderről Kincses Gyula egészségpolitikus beszélt a Reggeli gyorsban. Elmondta, hogy az egész világon élesedik az egészségügy helyzete, mert egyre többe kerül. Kiváló új eszközök jelennek meg, fejlődnek a módszerek, de minden egyre drágább, és ez így nem tartható. Különböző országok különböző válaszokat próbálnak adni, Lengyelországban és Magyarországon az egész ellátás durván tolódik a magánszféra felé. Ezzel egészen odáig nincs baj, ameddig a magánellátás magasabb igények kiszolgálását végzi. Azonban ha azért kell elmenni magánorvoshoz, hogy az ember egyáltalán életben maradjon, mert az államiban nem tudná kivárni a sorát, akkor az tarthatatlan helyzet.

A két szektort -hiába mondják a politikusok- nem lehet szétválasztani. Nem lehet két párhuzamos egészségügyet létrehozni még Budapesten sem, az egész országban pedig végképp nem. Egyfelől nincs hozzá elegendő orvos, másfelől a magyar elit nem olyan nagy létszámú és nem olyan gazdag, hogy eltartson egy teljesen különálló egészségügyi rendszert. A két szektor most egy szürke zónában működik együtt, ezt kellene legális keretek közé terelni.

A politikának be kellene lőnie, hogy mi az ellátási csomag, ami mindenkinek adható a rendelkezésre álló pénzből. Azonban nem teszi. S hogy miért nem fektet az egészségügybe több pénzt? Kincses Gyula szerint egyszerűen annyi a magyarázat, hogy nem éri meg neki. Az ide betett pénz hozza a legkisebb politikai hasznot. Az emberek szembesülnek a leromlott, lepukkant állapotokkal, elégedetlenek az ellátással, de nem mennek az utcára. Utoljára a fekete ruhás nővér próbált meg valamit, utána sem mentek. S bárhogy is legyen, tapasztalataiktól függetlenül ugyanoda szavaznak. Medgyessy Péter kormánya tett bele pénzt, az 50 százalékos béremelés, főleg akkor, igen jelentős volt. Ki emlékszik már rá?

A beszélgetésben szóba került persze a hálapénz, a béremelés, a Magyar Orvosi Kamara, az Újratervezés Csoport is, a felvételt a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2019.10.01. 09:00
Műsorvezető Dési: János