„Klubrádió
Reggeli gyors

Éger István: Sikeres, de eredménytelen volt a nagygyűlés

24/09/2019 11:03

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint sikeres, de bizonyos szempontból eredménytelen nagygyűlésen vannak túl, folytatódnak viszont a sztrájktárgyalások. 

2019. szeptember 24. Reggeli gyors / részlet, Éger István (19.09.24.)
05:16
00:00

Éger István közölte: kedden folytatódik a sztrájktárgyalás, hosszú hónapok után. A témája már a szombati nagygyűlésen felvetettek közül a nyugdíjasok helyzete, a bérkérdés, tehát folytatódik az a munka, amelynek a megszakadását nehezményezték.

Azzal kapcsolatban, hogy a MOK gyűlésén kifütyülték (Éger tegnapi nyilatkozata szerint nem fütyülték ki) a kormány küldötteit (Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárt és Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt), Éger István azt mondta: az egyébként nagyon sikeres szombati nagygyűlés ebből a szempontból eredménytelen volt, az államtitkárok nem tudtak újdonságot, ígéretes dolgot mondani. Azonban ő visszakérdezett, hogy mikor folytatódik a tárgyalás, és az illetékesek azt mondták, „akkor folytatjuk”. Ez kedden megtörténik, hétfőn volt előkészítő megbeszélés, kértek anyagokat, úgy tűnik, most a tettek mezejére lépnek. Talán – mondta Éger István.

Lénárd Rita, az Újratervezés orvoscsoport tagja tegnap a Klubrádiónak azt mondta: leplezetlenül semmibe vették az orvosi kamara nagygyűlésén felszólaló kormányzati emberek az orvostársadalom vészjelzéseit. Éger István szerint nem tudtak válaszolni, nem születtek válaszok az ott feltett kérdésekre. Annak ellenére, hogy nem érhette váratlanul a felszólalókat egy téma sem, mert ő elküldte a kérdéseket hetekkel előbb minden tárcának.

Az egészségügy helyzetének rendbetétele döntéshozói akarat kérdése, minden adott, csak ez nem volt meg. Ha meglesz, akkor jó, ha nem, akkor a következő hetekben áttekintik a helyzetet és „folytatják a szükséges nyomásgyakorlást”. A mai tárgyalás előtt ezt nem tudja megmondani. A nagygyűlés résztvevői ott helyben is megkapták az írásos tájékoztatást például arról, hogy az önként vállalt túlmunka felmondása miként működik.

A magyar gazdasági helyzet jónak számít Éger István szerint Európában is, és épp ezért nem lehet így hagyni a költségvetést, amelyben jelen állás szerint százalékos arányban nagyon kevés jutna az egészségügyre.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Magyar Orvosi Kamara/Facebook

Reggeli gyors
2019. szeptember 24., kedd 07.40
Műsorvezető: Dési János