„Klubrádió
Reggeli gyors

Elszakadt a cérna, ledöbbentek az orvosok az államtitkártól

23/09/2019 12:54

| Szerző: Klubrádió

Leplezetlenül semmibe vették az orvosi kamara nagygyűlésén felszólaló kormányzati emberek az orvostársadalom vészjelzéseit. És nem a béremelésről van szó elsősorban, hanem a betegek biztonságáról – mondta a Újratervezés nevű orvoscsoport tagja a kamara hétvégi rendezvényén történtekről. Dr. Lénárd Rita szerint a kormány az egészségügy problémáinak megoldására ugyan nincs átfogó terve, de azon folyamatosan dolgozik, hogy szembe fordítsa egymással az orvosokat.

2019. szeptember 23. Reggeli gyors-részlet/Interjú Dr. Lénárd Ritával (19.09.23.)
06:56
00:00

Nem nagyon van erre példa, az orvosok sehol sem szoktak így viselkedni, a történtek azt jelzik, hogy – mondta Dr. Lénárd Rita, az Újratervezés nevû orvoscsoport tagja arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara hétvégi nagygyűlésén a résztvevők kifütyülték és kinevették az egészségügyi államtitkárt, valamint a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát is.

A belgyógyász a történtek magyarázataként hangsúlyozta, döbbenetes tapasztalatuk volt az ülés alatt, hogy a kormányzat leplezetlenül semmibe veszi az orvostársadalom vészjelzéseit. Ez volt az oka annak, hogy a kamara több száz jelenlévő tagja piros lapot mutatott fel, a beszédét mondó Horváth Ildikó államtitkárnak.

A látványos tiltakozás Lénárd Rita szerint egyértelműen annak a jele, hogy a kormányzat elérte az orvosok tűréshatárát. A szakorvos szerint a kormányzat képviselői csak a szokásos kormányzati paneleket adta elő, de az orvosok a már többször felvetett konkrét kérdéseikre semmi választ nem kaptak. „Ténylegesen túl vagyunk azon a ponton, ahol ezt megengedhetik maguknak. … Elszakadt a cérna.

 
dr. Lénárd Rita belgyógyász, az Újratervezés csoport egyik alapítója
 

A nagygyűlést Éger István, a kamara elnöke hívta össze, aki beszédében elmondta, 2010, a második Orbán-kormány első éve óta hány beadványt, határozatot, deklarációt és egyebet írt a kormány felé az egészségügy helyzetéről, változtatást kérve. Ezzel tulajdonképpen ő maga mondta el, hogy az utóbbi kilenc évben lényegében tehetetlenkedés zajlott – véli az Újratervezés tagja, aki csoportjukat a kamara progresszív szárnyaként, és az eddigi vezetés ellenzékeként határozta meg.

Lénárd Rita szerint az Újratervezés nem csak béremelést szeretne, és elsősorban nem is erről beszél, hanem a nagy mértékű túlmunkáról és a betegbiztonságról, miután hiányoznak a megfelelő orvoslás feltételei, és a helyzet folyamatosan romlik. Felszáll-e a pilóta, ha hiányzik az egyik motor? Meddig köteles az orvos a szabálytalanságokat elnézni, és maga is elkövetni? – tette fel a kérdést.

Azzal kapcsolatban, hogy novemberben következik a MOK elnökválasztása, az Újratervezés tagja azt mondta, arra számítanak, hogy a kormányzat addig is próbálja megosztani az orvostársadalmat azzal, hogy egyes területekre tűzoltásként többet juttat, miközben nincs átfogó terve a rendszer átalakítására. Állandóan fokozzák az egyenlőtlenségeket a szisztémában, ahelyett, hogy próbálná kiegyenlíteni azokat, ami pedig azt is jelenti, hogy a betegek is esélyegyenlőtlenek. Nem mindegy ki, hol lesz rosszul, milyen intézmény van a közelében, és ott megvan-e még az az egy szakember, aki ellátja az egész osztályt – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Dr. Lénárd Ritával
2019. szeptember 23., hétfő 07.45
riporter: Szénási Sándor