„Klubrádió
Esti gyors

A Fidesznek hisznek, és nem a szemüknek

19/07/2019 18:02

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

Olyan ez az egészségügyet rendben találó hozzáállás, mintha január közepén egy gondosan elsötétített szobában a strandcuccot pakolnánk éppen, mert a tévében valamiért azt mondták, hogy kánikula van. Hogy meddig lehet elsötétíteni a szobát, hogy ne látsszon, kint valójában esik a hó? Úgy tűnik, sokáig, nagyon-nagyon sokáig. Herskovits Eszter jegyzete.

2019. július 19. Esti gyors-részlet/Herskovits Eszter jegyzete (2019.07.19.)
01:58
00:00

Nemrég derült ki, hogy mentőtiszt látja el az ügyeletes orvosi feladatokat Mezőberényben. Igaz, a jogszabályok ezt nem tennék lehetővé, de hát orvoshiány van, és legalább nem a helyi kisbolt vezetőjét kérték meg, ugorjon már be zárás után fusizni egyet a rendelőbe. És hát tudjuk azt is, hogy a mai Magyarországon minden elnevezés kérdése, majd a mentőtisztet mostantól ügyeletes orvosnak hívják, és akkor lesz az is, ahogy 5-ös metrónk is hamar lett Budapesten.

Egyébként meg az elmúlt hetekben minden napra jutott egy hasonló hír. Összeomlott az akut betegek ellátása, miután meghalt egy érsebész, aki a hátán vitte az osztályt, mentő körözött csaknem egy napon át egy kétéves kisfiúval, akinek bot fúródott a szemébe. És még nagyon hosszan sorolhatnám. De a kormányoldalon még mindig sokan a Fidesznek hisznek és nem a szemüknek.

A Publicus Intézet ugyanis nemrég arról kérdezte a budapestieket, hogy mit tartanak a legnagyobb problémának a városban. Az eredmény nem meglepő: a budapestieket, ahogy az országban szinte mindenkit, az egészségügy állapota aggasztja a leginkább. Csakhogy míg az ellenzéki szavazók 79 százaléka szerint ez a legfontosabb probléma, a kormánypártiaknak csak a 37 százaléka gondolja így.

Persze értem, hogy a kormánypropaganda harsogja a jó híreket, Nagy Feró sallerokat osztogatna a sorosista fanyalgóknak, akik szerint még az sincs rendben, hogy a gyermekkórházban nem működik a klíma a műtőben, kint harmincöt fok van, bent meg negyven. És ugyanez a nemzetellenes bagázs – horribile dictu – még azon is fennakad, hogy a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriáján a plafonról patkányok hullanak. Hálátlanok.

Olyan ez az egészségügyet rendben találó hozzáállás, mintha január közepén egy gondosan elsötétített szobában a strandcuccot pakolnánk éppen, mert a tévében valamiért azt mondták, hogy kánikula van. Hogy meddig lehet elsötétíteni a szobát, hogy ne látsszon, kint valójában esik a hó? Úgy tűnik, sokáig, nagyon-nagyon sokáig.

Herskovits Eszter jegyzete a 2019. július 19-i Esti gyorsban hangzott el.