„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem kellene halálra dolgoznunk magunkat

28/06/2019 10:13

| Szerző: Klubrádió

Fáradtság, cinizmus, csökkenő hatékonyság – ezek a jelei a kiégésnek, amelyet a munka okoz, főleg ha nem szeretjük, ha túlzásba visszük.

2019. június 28. Reggeli gyors - részlet 19.06.28. Villányi Gerggő
07:09
00:00

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) felvette a kiégést a diagnosztikai kézikönyvébe. A betegséget egyébként már 45 évvel ezelőtt definiálták így: túlmunka, vagy stressz okozta fizikai, vagy szellemi összeomlás.

Villányi Gergő pszichológus beszél erről a Reggeli gyorsban. A betegség gyakran úgy indul, hogy az ember nagy kedvvel, nagy elánnal beleveti magát a munkába. Emiatt a társas kapcsolatai visszaszorulnak, akár meg is szűnhetnek, a család is háttérbe szorul. Ez a helyzet viszont nem tartható fenn, különösen akkor nem, ha a sikerek nem úgy jönnek a munkában, ahogy elképzelhető, vagy elvárható lenne. A ember emiatt visszavonul, apatikussá válik.

Jelentkezik a fáradtság, fizikai kimerültség, a beteg eltávolodik a munkától, cinikusság válik, majd csökken a professzionális hatékonysága. A folyamat hosszú, de szembetűnő, a környezet küld is visszajelzéseket, tehát mind a munkavállaló, mind a munkáltató felfedezhetné, hogy baj van. A felelősség tehát mindkét részről fennáll.

Eddig mindezt leegyszerűsítették, mondván, hogy a stressz miatt fáradt az ember, vagy menedzserbetegsége van. Pedig a kiégés szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, akár halálos következményei is lehetnek.

Egy olyan bürokratikus szervezet, mint az ENSZ most lépett. Ettől Villányi Gergő azt várja, hogy nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, miután a kiégés sokaknál tapasztalható. Ha nem is tekinthető munkahelyi balesetnek, mindenképpen egy munkahelyi következménynek minősíthető.

Általános véleménynek tekinthető a szakemberek körében, hogy át kell alakítani a munkát. Torsten H. Voigt, az RWTH Aachen Egyetem szociológusa ezt így fogalmazta meg: „Úgy tűnik, van egy korlátja annak, mire képesek az emberek a társadalomban, és hogy hogyan szervezhetik meg a munkát. A technológia ilyen gyors fejlődésével, az automatizációval meg minden ilyesmivel igazából többé nem lenne szükségszerű, hogy mindannyian sz...rrá dolgozzuk magunkat.”

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: flickr.com.

Reggeli gyors
2019. 06. 28. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert