„Klubrádió
Reggeli gyors

Tízből nyolc magyarnak idő előtt kell meghalnia

6/09/2019 10:38

| Szerző: Klubrádió

A 75 évnél fiatalabban elhunyt magyarok nagy többsége egy szerencsésebb társadalomban tovább élhetett volna. A túl korai halálesetek több mint nyolcvan százaléka elkerülhető, illetve megelőzhető lenne jobb egészségügyi ellátással, másfajta életmóddal és jobb anyagi körülményekkel – derül ki az Eurostat adataiból.  Lénárd Rita belgyógyászt, az Újratervezés orvoscsoport tagját kérdeztük.

2019. szeptember 06. Reggeli gyors / részlet, Lénárd Rita (19.09.06.)
09:51
00:00

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a megelőzhető, illetve kezelhető eseteket összesítő ranglistán Románia, Litvánia és Magyarország produkálja a legrosszabb eredményeket 80 százalék körüli mutatóval (az EU-átlag 68 százalék).

Lénárd Rita elsőként tisztázta: a statisztika alapján beszélnek megelőzhető és elkerülhető halálokról. A megelőzhető az, amely nem annyira az egészségügy sara, csak részben: ebben benne van az életmód, az egészségtudatosság, a hozzáférés az egészségügyhöz, és a megelőzés elmaradása mélyszegénység vagy egyéb hátrányok miatt.

Az elkerülhető halálozás sokkal inkább összefügg az egészségügyi ellátással: itt számít az, hogy időben bekerül-e a beteg a rendszerbe, megfelelően kezelik-e, minden eszköz elérhető-e a rendszerben a gyógyulásához. Ezek az adatok önmagukban nem teljesen értelmezhetőek, össze kell hasonlítani őket országonként – tette hozzá.

Magyarországon az elkerülhető halálesetek azok, amelyekben az egészségügy közvetlenül érintett, hogy ha valaki infarktust kap, akkor gyorsan kapjon megfelelő ellátást és ne kapjon kórházi fertőzést. Az Újratervezés csoport ezért aköré építette a programját, hogy a Magyar Orvosi Kamarának meg kell teremtenie a betegbiztonságot. Most lesz egy nagygyűlés, amelyet Éger István elnök összehívott, és ők az általa meghirdetett 5 pontot kiegészítették, mert bár szükséges a béremelés, szerintük a szakmai problémákra kell felhívni a figyelmet.

A szakmai minimumfeltételeket végig kell gondolni és be kell tartatni. Azt hangsúlyozta: sok az ellátóhely Budapesten, naponta dőlnek be osztályok, amelyek egy orvos foglalkoztatásával működtek. Nem az a jó betegnek, ha öt méterre van egy kórház, ahol vagy van érsebész, vagy nincs, és nem kap ellátást, hanem az, ha akár egy picit távolabb kell mennie, de biztosan ellátják.

Tízből nyolc ember megmenthető lenne? Ez a személyi és tárgyi feltételeken múlik, de a szétdaraboltság miatt működésképtelen a rendszer. A meglévő nagyon kevés orvost és dolgozót is sokkal jobban el lehetne osztani. A politika azonban ebbe nem mer belefogni, mert a helyi érdekek azt támogatják, hogy maradjon meg a kis kórház.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. szeptember 06., péntek 08.15
Műsorvezető: Pálinkás Szűts Róbert