„Klubrádió
Esti gyors

Az a baj - Bálint Judit jegyzete

23/08/2019 18:00

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

Ami  különösen szomorú, az az, hogy a közösség sem segít – illetve most igazságtalan vagyok, nagyon sok olyan ember és segítő szerv van, akik erejüket megfeszítve dolgoznak másokért. De azt hiszem, ezen a téren még lenne mit javítani.

2019. augusztus 23. Esti gyors-részlet (2019.08.23. Bálint Judit jegyzete)
02:30
00:00
Egyre inkább az gondolom, hogy ha baj van, csak magára számíthat az ember. Csak ezen a héten több olyan történetről hallottunk, ami ezt igazolja. Ma 3 embert, köztük egy 4 éves kisgyereket találtak holtan egy budai lakásban. Az indexnek egy olvasó azt írta, hogy csütörtökre virradóra egy hangos sikolyt hallottak az ott lakó szomszédok, később értesítették is a rendőrséget, miután nem érzékeltek mozgást, de ennek ellenére nem történt semmi. "Pár napja az anyuka hívta ki a rendőröket, mert a férfi bezárkózott a gyermekkel a lakásba, akkor kijöttek, majd 10 perc múlva elmentek." És bár nem tudni pontosan, mi is történt, az már látszik, hogy mi nem történt: hatékony segítségnyújtás az nem történt.

Polgáron hétfő este  megöltek egy embert, holott a gyilkos előre bejelentette, hogy ölni fog, mégsem tett senki semmit. Budapesten egy cukorbeteg kislány lett rosszul, és hiába kért segítséget, a járókelők elsétáltak mellette.

De az állam se jobb segítség – a Facebookon olvastam, hogy egy fiát egyedül nevelő ápolónő anyaotthonba kényszerült, mert nem tudta fizetni a magas albérleti díjat, onnan viszont mennie kell – ebből ugye az következik hogy a gyereket elvehetik tőle, ő meg mehet az utcára. Egy több műszakban dolgozó, évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberről van szó. De írhatnék arról is, hogy ma elindult a nyomozás egy Honvédkórházban meghalt asszony miatt, aki azért vesztette életét, mert ide-oda küldözgették őt az orvosok... És még számos esetet tudnék sorolni, ahol a bajban lévő ember hiába kér segítséget, mégsem történt semmi.

Az államnak, ez ugye kutya kötelessége lenne, ezért is fizetünk adókat, hogy legyen miből fenntartani szociális rendszereket, működő egészségügyet. De amíg 9000 forintért meg lehet vásárolni szavazatokat, addig ez a rendszer fenn is fog maradni.

Ami viszont különösen szomorú, az az, hogy a közösség sem segít – illetve most igazságtalan vagyok, nagyon sok olyan ember és segítő szerv van, akik erejüket megfeszítve dolgoznak másokért. De azt hiszem, ezen a téren még lenne mit javítani. Például azzal, hogy nem fogadjuk el normálisnak azt az állapotot, hogy emberek, gyerekek is utcára kerülhetnek szegénység miatt; hogy emberek, gyerekek is meghalhatnak egy működésképtelen egészségügyi rendszer miatt, és nem fogadjuk el azt sem, hogy a szavazatunk 9000 forintot ér rezsiutalványban. Mert ha felnyílik végre a szemünk, akkor pitiáner gazembernek fogjuk tartani azokat, akik azt gondolják, hogy mindössze ennyit érünk.

Bálint Judit jegyzete a 2019. augusztus 23-i Esti gyorsban hangzott el.