„Köszönjük,
Esti gyors

Lincs, ami nincs? - Bálint Judit jegyzete

9/08/2019 18:01

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

Viszont ami engem különösen aggaszt, az az, hogy a lincshangulat itt terjeng a levegőben, mint az a bizonyos Nagy Budai Szarszag.

2019. augusztus 09. Esti gyors-részlet (2019.08.09. Bálint Judit jegyzete)
01:28
00:00
Közel jár a kétszázezerhez azoknak a száma, akik aláírták a petíciót a kutyáját különös kegyetlenséggel kivégző, 68 éves balotaszállási nő ellen. A petíció szövege az, hogy a nő kapja ezért a kiszabható legsúlyosabb büntetést, ami 3 év szabadságvesztés, az aláírók közül sokan viszont a halálát kívánják, különböző durva és kegyetlennél kegyetlenebb módokon.

Most tekintsünk el attól, hogy állatot kínozni bűn. Attól is, hogy a kutyáját kivégző nőnek fogalma sem volt arról, hogy amit tesz, bűncselekmény, nyilván nem olvasta, nem hallotta, hogy a gondjaira bízott, tulajdonába került élőlényekkel nem lehet azt tenni, amit csak akar; de ahogy nézem, az ő különösen kegyetlen halálát kívánók sem antik filozófusok műveit olvasgatják miközben Chopin műveit hallgatják. És még attól is tekintsünk el, hogy az alapvető emberi jogokért, a kerekeszékesekért, hajléktalanokért, a családon belüli erőszak áldozataiért ennél jóval, de jóval kevesebben mozdulnak meg.

Viszont ami engem különösen aggaszt, az az, hogy a lincshangulat itt terjeng a levegőben, mint az a bizonyos Nagy Budai Szarszag. Szimatoljuk, szagoljuk, fintorgunk, de menekülni nagyon nem tudunk előle, mert hiába a csukott ablak, kúszik be utánunk. Mindig lesznek, akik azt gondolják, hogy ha kegyetlen és kíméletlen módon ítélkeznek valaki fölött, akinél kicsit többnek érzik magukat,  attól nekik jobb lesz. És én komolyan félek attól, hogy mi lesz, ha a lincselni vágyók egyszer csak felállnak a Facebook mellől.

Bálint Judit jegyzete a 2019. augusztus 9-i Esti gyorsban hangzott el.