„Klubrádió
A lényeg

„Kijött az agresszív állat a Szigeten az emberekből”

8/08/2019 14:06

| Szerző: Klubrádió

Nagyon másképp látták a Sziget szerda esti tömegjeleneteit a fesztivál szervezői és a közönség jó része. A rendező cég ügyvezetője szerint, bár nagyon sokan voltak a rendezvényen, minden a lehető legnagyobb rendben zajlott. Résztvevők beszámolói szerint azonban ijesztő jelenetek játszódtak le – pánik, lökdösődés, ájult emberek. Az egyik látogató szerint mindenki lökött mindekit, szabályos viadal játszódott le a hatalmas tömegben.

A pultokon keresztül menekültek Ed Sheeran koncertje alatt szerda este a Sziget fesztivál nagyszínpadának közeléből a hatalmas tumultus miatt pánikba esett emberek. A tömegnyomorban többen rosszul lettek, voltak, akiket már ájultan húztak ki a tömegből – írja az Index résztvevők beszámolóit idézve.  A koncert Facebook-eseményénél is sokan panaszkodtak, volt aki vérfagyasztó élménynek írta le a tömegből való kijutást, és ezen a fórumon is többen írtak a pulton keresztüli menekülésről.

A  Sziget elhagyása se ment zökkenőmentesen. Sokan panaszkodtak, hogy nem tudnak kijutni a fesztivál területéről, és órákig állt a tömeg.

Senki sem sérült meg

A rendezvény szervezői közleményt adtak ki a szerda estéről, amelyben azt írták: "Az idei Sziget egy világsztárral nyitott így már napokkal ezelőtt tudtuk, hogy teltház várható, ami 95 ezer embert jelent egy időben  a Fesztivál területén. Számítottunk rá, hogy a koncertre érkező látogatók egyszerre indulnak majd ki a buli végén és ezt a folyamatot a váratlan, rövid zápor még jobban felgyorsította. Figyelembe véve a K-híd teherbírását, a környező utcák és a közlekedési eszközök kapacitását úgy döntöttünk, hogy megtörve  a tömeg haladását szakaszosan engedjük ki a látogatóinkat a fesztivál területéről elkerülendő a külső torlódást, fennakadást. A kijutás  a biztonsági szolgálat és a rendőrség folyamatos kontrollja mellett zajlott,  hatóságokkal szoros együttműködésben , a biztonsági terveknek megfelelően. Váratlan, személyi  sérüléssel járó esemény, nem történt, másfél órával a koncert után már szellősen, gördülékenyen ki lehetett jutni a fesztiválról."

Minden a lehető legnagyobb rendben

A Sziget Fesztivált szervező cég vezetője, Kádár Tamás a Klubrádiónak azt mondta, visszanézték a szerda esti videofelvételeket, egyeztettek a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel, és bármilyen furcsán hangzik is, és annak ellenére, hogy voltak, akik megijedtek, minden a lehető legnagyobb rendben ment le. A koncert alatt volt egy terület a nagyszínpad előtti nézőtéren, ahol kisebb pánik tört ki, ami körülbelül száz embert érintett, de semmilyen személyi sérülés nem történt a helyszínen. Az egész Szigeten történt sérülések száma pedig kevesebb volt, mint a fesztivál egy átlagos napján. A szokásos balesetek fordultak elő – tette hozzá.

2019. augusztus 08. A lényeg-részlet/Interjú Kádár Tamással (19.08.08.)
01:20
00:00


Kádár Tamás szerint a sajtóban megjelent negatív beszámolók egyik oka, hogy a koncert után valóban nagyon lassú volt a kijutás a fesztivál területéről, mert a koncert után mindenki egyszerre indult el kifelé. Ez a szervezők szerint egy kicsit érthetetlen, mert bár volt egy pici eső, a rendezvény Ed Sheeran fellépése után is ment tovább. A másik ok, hogy az angol énekes rajongói kényelmes koncertre készültek, miközben a fesztivál területe óriási, hatalmas befogadóképességgel. Máskor is volt már ennyi ember a Szigeten, például Rihanna 2016-os, vagy egy évvel előtte Robbie Williams komcertjén – jegyezte meg a Sziget Zrt. ügyvezetője.

Éhezők viadala

Az egyik néző, Szénási Bálint a Klubrádiónak azt mondta, társaival a koncert előtt fél órával érkeztek a nézőtérre, hogy jó helyük legyen, de akkora volt a tömeg, hogy ez már akkor is lehetetlen volt. A tömegnyomor azt jelentette, hogy ha valaki egy helyben állt, akkor is minden oldalról lökték a mellette zsúfolódók. A helyzet már az első szám után kibírhatatlan volt, ezért ki akartak menni a tömegből, ami fél órájukba került, mert sokan mások is megindultak, és mindenki taszigált mindenkit. Éhezők viadala-szerű küzdelem zajlott, „az emberekből kijött az agresszív állat”, aki a saját érdekeit védi, és mindenkit fellök – fogalmazott.

2019. augusztus 08. A lényeg-részlet/Interjú Szénási Bálint Sziget-nézővel (19.08.08.)
00:50
00:00

A lényeg/Tömegjelenetek a Szigeten
2019. augusztus 08., csütörtök 12.00
riporter: Turák Péter