„Köszönjük,
Nívó - a minőség magazinja

Biztonság, kényelem, költség – Nyaralunk

18/07/2019 18:30

| Szerző: Klubrádió

Mi az az assistance szolgáltatás, mire jó? Egy utazásnál nem elég a biztosítás? Bankkártyával, vagy készpénzzel fizessünk külföldön? Válaszok a Nívóban.

2019. július 18. Nívó - részlet 19.07.18. Assistance
17:29
00:00

Számtalan bosszúság, kellemetlenség érhet bennünket, ha úgy utazunk külföldre, hogy nem készülünk fel a váratlan helyzetekre. Például egy balesetre. A legtöbb biztosítás nem nyújt megfelelő biztonságot. A Nívóban Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője és Németh Péter, a CLB biztosítási szakértője adott tanácsokat.

Érdemes assistance szolgáltatást igénybe vennünk, ehhez nem kell alapbiztosítás. A szolgáltatás rövidebb időre, akár egy hétre is megvásárolható. Egy baleset esetén elszállásolják a családot, hazahozzák az autót, elég egy telefonszámot felhívni. Egyébként számos új autónál, ez – mondhatni- alapfelszerelés. Mi választhatjuk meg, hogy miként fizessen az assistance. Célszerű nem az utólagos térítést választani, hanem az előfinanszírozást, ami azt jelenti, hogy menet közben is kaphatunk pénzt, ha bajba kerülünk. Ez már csak azért is lényeges, mert vannak olyan szolgáltatók, például kórházak, amelyekben az ellátást helyben ki kell fizetni, ilyenkor könnyen pénzzavarba jöhetünk.

Fontos tudnivaló, hogy a zöld kártya az Európai Unió országaiban már nem kötelező, de ha olyan útra indulunk, melynek során unión kívüli országokat is érintünk, akkor kell, hogy legyen ilyen kártyánk. Tipikus példa erre Montenegro, amely egyre kedveltebb célország.

A szakértők külföldön is a bankkártya használatát tartják célszerűnek. Indulás előtt azonban célszerű ellenőrizni a beállított költési limitet, a kártya érvényességi idejét, hogy ne nyaralás közben érjen bennünket meglepetés. Vannak olyan terminálok, amelyek felajánlják azt a lehetőséget, hogy forintban számolnak. Ez általában drágább megoldás lesz, mert más árfolyamon számolnak, mint a pénzváltók. Persze valamennyi készpénz is legyen nálunk, hiszen például egy piacon nem lesz lehetőségünk kártyával fizetni.

A bankkártyákhoz tartozik valamilyen biztosítás, érdemes megnézni, hogy az mit tartalmaz, mert többnyire nem elegendő az a szolgáltatás, érdemes külön biztosítást kötni az utazásra.

Részletekért kattintson a fenti lejátszóra. Kiemelt kép: Pixabay.

Nívó
2019.07.18. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta