„Klubrádió
A lényeg

Hableány - Kellett volna még egy matróz?

31/07/2019 11:53

| Szerző: Klubrádió

Nem csak a hajókatasztrófa idején volt sötét, az egész ügy hajózási, műszaki részletei sem világosak, most pedig már a jogi vitáknál tartunk.

2019. július 31. A lényeg - részlet 19.07.31. Sógor Zsolt
01:34
00:00

Hajózásra alkalmatlan volt Hableány, mert még egy matróznak ott kellett volna lennie - ezt írta az Index egy nautikai jelentésre hivatkozva. A hajót üzemeltető Panoráma Deck Kft. ügyvédje, Sógor Zsolt viszont a Klubrádiónak cáfolta, hogy a május 29-i balesetben szerencsétlenül járt hajó alkalmatlan lett volna a hajózásra, szerinte az üzemeltetők semmilyen hibát nem követtek el. Korábban egy hajózási szakértő a Klubrádióban is azt mondta el, hogy nem kell több ember egy ilyen hajóra.

Az ügyben továbbra is sok a bizonytalanság. Kezdve onnan, hogy a hatóságok elengedték a Viking Sigyn szállodahajót, amely felborította a Hableányt, majd az - kijavítva - visszatért Budapestre. Az óriáshajó ukrán kapitányát ugyan letartóztatták, de óvadék ellenében bűnügyi felügyelet alá helyezték. Aztán a Kúria ezt a döntést törvénysértőnek találta, majd újra kezdeményezték a letartóztatását.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: szállítják a kiemelt roncsot. Fotó: MTI/ Kovács Tamás.

A lényeg
2019.07.31. 12:00
Riporter: Gárdai László