„Klubrádió
Reggeli gyors

Fischer Iván: Dél-Koreában emlékeznek a Hableány-tragédia áldozataira

19/06/2019 10:21

| Szerző: Klubrádió

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója elmondta: hamarosan utaznak Dél-Koreába, ahol most a magyar fővárosról az embereknek a Hableány hajó tragédiája jut eszükbe. Ezért nagy a felelőssége a zenekarnak, hogy igazi együttérzést fejezzen ki.

2019. június 19. Reggeli gyors / részlet, Fischer Iván (19.06.19.)
06:33
00:00

Mint Budapest zenekara utaznak, miközben az ázsiai országban nap mint nap címlapon olvassák a budapesti tragédia híreit, nekik a magyar főváros most azt a szörnyűség jelenti – kezdte Fischer Iván.

Mivel nagyon megrázta az embereket ez a tragédia, a koncertjeik lehetőséget jelentenek arra, hogy kifejezzék a részvétüket.

Budapestről most rettenetesen rossz érzés ugrik be az embereknek, ezrek mondtak le turistautakat. Ilyenkor nem biztos, hogy racionálisan gondolkodnak, csak összekötődik bennük a város és a tragédia híre – jegyezte meg a karmester.

Sokat járnak Dél-Koreába, sok helyi muzsikust ismernek, és úgy tapasztalták, a helyiek kifejezetten barátságos, melegszívű emberek. Valamiért jó baráti viszony alakult ki a két nép között, és Fischer Iván azt szeretné, hogy ez ne sérüljön.

Összefogás, közös szomorúság lesz a téma ott a teremben, és várhatóan beszámol a fellépéseikről a sajtó, milliók láthatják, ezért nagy a felelősségük, hogy igazi együttérzést fejezzenek ki.

Öt koncertet adnak különböző helyeken, és a szervezők kérésének megfelelően minden egyes koncerten megemlékeznek az áldozatokról.

A baleset május 29-én este történt: egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd a kisebb, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. Hét embert kimentettek, 25 áldozatot megtaláltak. Három holttestet továbbra is keresnek.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 18., szerda 08.35
Műsorvezető: Rózsa Péter