„Klubrádió
Reggeli gyors

A koreaiak nem érik be annyival, hogy "boldog karácsonyt!"

12/06/2019 10:52

| Szerző: Klubrádió

A dél-koreaiak tisztán szeretnének látni a Hableány hajó utasainak tragédiája ügyében, és itt nem kapnak válaszokat. Nem érik be annyival, hogy áldott karácsonyt - mondta Szalma Botond, a MAHART volt vezérigazgatója.

Szalma Botondot arról kérdeztük - miután kiemelték a Hableányt a Dunából - hogy voltak-e hibák a baleset kivizsgálásakor, és ha igen, mik. Szerinte a baleset nem attól függött, hogy jó-e a hajózási szabályozás. Az viszont nincs szabályozva rendesen Budapesten, hogy melyik típusú hajó mikor mit csinálhat. A 135 méteres "monstrumok" nem városnéző hajók, hanem úszó szállodák. Szerinte ezeknek csak bizonyos időszakokban lehetne szabad behajózniuk Budapestre, mint ahogy egy szupertanker se mehet be mindenhova.

Közölte: a baleset azért történt, mert valaki megszegte a hajózási szabályzatot. Előztek egy hídnyílásban, ami elvileg nem tilos, de előtte fel kell hívni a másik hajót és háromféle válasz lehetséges: előzhet balról, előzhet jobbról, nem előzhet. Hogy hívták-e és mi volt a válasz, ki fog derülni a rádióforgalmazás rögzített adaiból.

Miután a kétezer tonnás Viking belefordította a Hableányt a Dunába (a nagy hajóról a festék se jött le), súlyos szakmai hiba történt Szalma Botond szerint. Van egy eszköz, egy transzponder, amely mutatja a hajók mozgásának adatait, ez is nagy segítséget jelent majd a baleset elemzésekor.

Azt is mondta: a Terrorelhárítási Központ (TEK) biztos nagyon jól felépített szervezet, de nem feladata, hogy koordináljon egy hajózási balesetet. Többször hangsúlyozta, szükség lenne közlekedési miniszterre, aki figyelmeztetné a belügy- vagy az igazságügyi minisztert, hogy amíg nem tesz le a hajóért a biztosítótársaság egy nagyobb összegű óvadékot; addig ne menjen sehova, amíg nem bizonyosodik be, ki volt a hibás. Úgy folytatta: Széchenyi és Baross Gábor országában nincs közlekedési miniszter, és erre akkor jövünk rá, amikor meghal 28 ember, ez elfogadhatatlan felelős politikai vezetőktől.

A koreaiak tisztán szeretnének látni és ahhoz szokott társadalomból jönnek, ahol nem szoktak hozzá, hogy nem kapnak válaszokat a kérdéseikre. Ha azt kérdezik, miért borult fel a Hableány hajó, nekik nem lehet azt válaszolni, hogy „áldott karácsonyt”.  Olyan válasz van, hogy ki felel a hajózásért, ki felel a hajó feltartóztatásáért.

A mentést végző cégnek jó szakemberek vannak, "békén kellett őket hagyni", hogy elvégezzék a munkájukat, csak dicséret illeti őket - közölte.

A baleset május 29-én este történt: hét embert kimentettek, 24-en biztosan meghaltak, amikor egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd a kisebb, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. Még négy áldozatot keresnek a búvárok.

(Fotó: MTI/Mónus Márton)

A beszélgetést meghallgathatják fent, a lejátszás gombra kattintva.

Reggeli gyors
2019. június 12., szerda 08.35
Műsorvezető: Rózsa Péter