„Klubrádió
Reggeli gyors

Hableány-tragédia: lassítania kellett volna a nagy hajó vezetőjének

31/05/2019 09:19

| Szerző: Klubrádió

Elkerülhető lett volna a Hableány hajó utasaival történt tragikus baleset, ha a szállodahajó vezetője megvárja, amíg a kisebb vízi jármű áthalad a Margit híd pillérei között és utána megy át a híd alatt – véli a szakértő.

2019. május 31. Reggeli gyors / részlet, Bencsik Attila (19.05.31.)
05:20
00:00

Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a Reggeli gyorsban azt mondta: egyetért azzal, hogy emberi hiba történt. A Margit híd budai hídfőjéről készült felvételeken látszik, hogy a Hableány nem befordult a másik hajó elé, hanem a szállodahajó vagy ütközött vele, vagy olyan közel került hozzá, hogy két vízi jármű közötti felgyorsult víz és az ennek következtében lecsökkent nyomás „összerántotta” őket, de mindenféleképpen a kabinos hajó mozgása miatt borult fel a Hableány.

Közölte: elkerülhető lett volna a baleset, ha a szállodahajó kapitánya a kötelező gondosság szabályát betartva lassít, megvárja, amíg a kishajó áthalad a pillérek alatt és ezután megy át. A felvétel alapján a kabinos hajó két méterre a Hableány mellé ért, ettől a kisebb hajó fara megsüllyedt. Jelezte: egy partról készült felvétel alapján azonban csak következtetni feltételezéseket tenni lehet. Ami majd eldönti ezt, az a hajókövető rendszer felvétele, ennek adatait videószerűen vissza lehet nézni, a rádiózásokat visszahallgatni.

A Hableány kapitányának nem lett volna esélye, a pillér miatt jobbra nem tudott volna kitérni – mondta Bencsik Attila. A kabinos hajónak más lehetősége nem lett volna, mint lassítani, mert a magas vízállás miatt a hídnyílás közepén kellett haladnia. Ötven-száz méterről már világosan lehetett látni a vészhelyzetet a két hajó között, hiszen a sebességkülönbség szemre is legalább 4-5 kilométer volt óránként.

A baleset szerda este történt: heten meghaltak, amikor egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd a kisebb, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. Huszonegy embert még keresnek.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
 
Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. (fotó: Lakatos Péter/MTI)


 
 
 
 
 
 


A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. 05. 31., péntek 8.35