„Klubrádió
A lényeg

Nem volt indok a Viking visszatartására

31/05/2019 16:40

| Szerző: Klubrádió

Mivel a rendőrség minden szükséges bizonyítékot beszerzett, és a szerdai dunai balesetben résztvevő szállodahajón már nem volt oka kutatni, engedélyezték a távozását Budapestről – mondta az ORFK szóvivője. A Klubrádió által megkérdezett közlekedési ügyvéd nem furcsállja a döntést, szerinte csak egy esetben tilthatták volna meg a Viking távozását, ha műszaki hibás lett volna. A Dunán ütköző szállodahajó ukrán kapitánya azonban maradt, a rendőrség bűnügyi őrizetbe vette. A férfi azonban azt állítja, nem szegett meg semmilyen szabályt. Közben megérkeztek Budapestre a balesetet szenvedett Hableány dél-koreai utasainak hozzátartozói. A turistautat szervező koreai cég beperli a feltehetőleg a balesetet okozó szállodahajó tulajdonosát.

Egyelőre nem tudták megközelítenie a búvárok  szerda esti fővárosi hajóütközésben elsüllyedt sétahajó roncsát. A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a hét halálos áldozattal járó dunai balesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterrel találkozott, aki a hajóbaleset miatt érkezett Budapestre. Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter azt mondta, mielőbb fel akarják hozni a roncsot, de még sok az akadály.

A dél-koreai külügyminiszter köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

Közben megérkeztek Budapestre a balesetet szenvedett Hableány dél-koreai utasainak hozzátartozói. A Very Good Tour dél-koreai utazási iroda korábbi közlése szerint 38-an érkeztek Magyarországra.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
 
 A Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó 29-én éjszaka összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzettel a fedélzetén.
Fotó: Lakatos Péter / MTI
 


A hajó elment, a kapitány maradt

A szerdai dunai balesetben részes szállodagajó nincs már Budapesten. AViking csütörtökön még a fővárosban horgonyzott, péntek reggel azonban már nem volt a helyén. A rendőrség azért engedte, hogy a Viking elmenjen, mert nem számítanak arra, hogy a hajón további nyomok után kell kutatni – mondta Gál Kristóf rendőr alezredes, az ORFK szóvivője a Klubrádiónak. Mint hangsúlyozta, a rendőrség számára minden olyan személyi és tárgyi bizonyíték a rendelkezésére áll, ami a nyomozáshoz szükséges. A hajó elment, a kapitány maradt – fogalmazott.

2019. május 31. A lényeg-részlet/Interjú Gál Kristóf ORFK-szóvivővel
00:43
00:00
A 64 éves ukrán állampolgárságú hajóst a BRFK nyomozói csütörtök este hallgatták ki. A beszerzett bizonyítékok alapján a férfit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítják, ezért a kihallgatás után bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték a letartóztatását.

A Klubrádió által megkérdezett közlekedési ügyvéd nem furcsállja azt, hogy a dunai hajóbalesetben részt vett szállodahajó máris elhagyhatta Budapestet. Janklovics Ádám szerint ugyanis általánosságban akkor foglalnak le járműveket, amikor a baleset okai között a műszaki hiba is felvetődik.

2019. május 31. A lényeg-részlet/Interjú Janklovics Ádám ügyvéddel
00:44
00:00


Jelenleg nem több egy elméletnél

A szállodahajó kapitánya, akit a dunai hajóbalesettel összefüggésben gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, tagadja, hogy szabályt szegett, vagy bűncselekményt követett volna el. A férfi ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs azt közölte: megerősítik, hogy védencüket őrizetbe vették, aki a gyanúsítással szemben panasszal élt.

Az ügyvéd közleményében azt írta, a nyomozóhatóság részéről a gyanúsítás „idő előtti, jelenleg nem több egy elméletnél, az alapos gyanúhoz szükséges bizonyosság nem áll rendelkezésre a ténybeli információk alapján”. Ilyen, az alapos gyanút megalapozó megállapítás akkor tehető, ha már megvannak a szakértői vélemények; most viszont a szakértők kirendelése még csak folyamatban van – jegyezte meg. 

Védencük 44 éve hajóvezető, a „Duna egyik legtapasztaltabb hajóvezetője”, balesetet soha nem okozott. A férfit megrendítette a baleset következménye, sajnálja, hogy a baleset elkerülésére nem volt módja, az áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezi ki.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
 
 Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter
 
 

Felfüggeszti a túraszervezést

A baleset miatt sorra érkeznek a hajótársaságokhoz a lemondások, most még beláthatatlan, milyen visszaesést fog ez a piacon okozni – közölte a turizmus.com. Egy jelentősebb visszaesésre azért is lehet számítani, mert a sétahajózáson részt vevő turisták 60-70 százaléka távol-keleti.

A budapesti koreai és kínai nagykövetség egyaránt felszólította az itt élő, idegenvezetéssel foglalkozó állampolgárait, hogy egyelőre ne szervezzenek sétahajózást. A Very Good Tour is felfüggesztette meghatározatlan időre a városnéző túrákat a Dunán. 

Megdöbbentek a budapesti mentés lassúságán

Közben a koreai médiában megdöbbentőnek tartják, hogy mennyire nincs megszervezve a vízimentés Budapesten. Náluk ugyanis azonnali riasztási rendszer működik, a szöuli Han folyón 3 perc a limitidő a mentéshez. A dél-koreai médiában az a fő kérdés, hogy miért csak a baleset után tíz perccel kaptak riasztást a hatóságok és az első mentőhajó miért 14 perccel ezután érkezett.

A holttesteket mindenképpen meg akarják keresni, mert a koreai kultúra szerint csak így lehet elbúcsúzni. A koreai beszámolók kiemelik, hogy a turisták Budapesten hajóra szálláskor nem kapnak semmiféle biztonsági felvilágosítást vagy balesetvédelmi oktatást.

Perelni fognak

A Korean Times közben arról ír, hogy a turistautat szervező koreai Very Good Tour beperli a feltehetőleg a balesetet okozó szállodahajó tulajdonosát.

A mentést továbbra is nehezíti a Duna magas vízállása, ami péntek délelőtt 558 centiméter volt

A szombati tetőzést követően azonban viszonylag gyors apadással számolhatunk a Duna magyarországi szakaszán – erről beszélt Siklós Gabriella a Klubrádiónak.

2019. május 30. A lényeg-részlet/Dunai vízállás
00:46
00:00

A lényeg/Dunai hajóbaleset
2019. május 31., péntek 16.00