„Klubrádió
Reggeli gyors

Új megoldást találtak ki a Hableány vizsgálatára

3/06/2019 11:15

| Szerző: Klubrádió

Életveszélyes alászállni a búvároknak a Hableányhoz a Dunába, a roncsnál túl sebes az áramlás. Ilyen körülmények között a magyar előírások is tiltják a víz alatti munkát, amit a tervezett árnyokolás sem tenne lehetővé. A megoldás egy másik technika lehet, úszó kotrógépet kellene bevetni – mondta egy szakértő a Klubrádióban.

2019. június 03. Reggeli gyors-részlet/Interjú Czakó László ipari bűvárral (2019.06.03.)
06:03
00:00
Nagyon rossz helyen van a múlt szerdai vízi balesetben elsüllyedt turistahajó, a Hableány, nagyon erős az áramlás a mederszakaszon, amit ráadásul a közeli hídpillér és maga a roncs is erősít, illetve a túl sebesen folyó vízben turbulenciákat is okoz – hangsúlyozta a Reggeli gyorsban a Czakó László ipari búvár.

A szakember szerint így rendkívül kockázatos, sőt, életveszélyes lemerülni a hajóhoz, amit a magyar szabványok is tiltanak. A körülményeken az sem változtatna lényegesen, ha egy több tonnás háromszögletű árnyékoló szerkezetet eresztenének a roncshoz, ami felfogná, illetve elterelné az áramlást, mert ez sem elég ahhoz, hogy a búvárok hatékonyan dolgozzanak, és biztonságosan bemenjenek az elsüllyedt hajótestbe.

Czakó László szerint a megoldás úszó kotrógép bevetése lehetne. A búvár bekucorodhatna a kotrókanálba, amit a víz alá engednek, és onnan kinyúlva, de nem kimászva, drótkötelet erősíthetne a roncsra, amit aztán elvonszolhatnának egy biztonságosabb mederszakaszra, amely viszonylag sík, és nincs kitéve ilyen erős áramlásnak. Ezt a beavatkozást már kollégáinak is ajánlotta, akik őt is megkeresték szaktanácsért – mondta az ipari búvár.

A Hableány múlt szerdán éjszaka süllyedt el, miután nekiütközött egy jóval nagyobb szállodahajó, a Viking. A balesetnek hét ember meghalt, és további huszonegy személy eltűnt, az áldozatok többsége dél-koreai turista.

Reggeli gyors/Interjú Czakó Lászlóval
2019. június 3., hétfő 08.10.
riporter: Szénási Sándor