„Klubrádió
Esti gyors

Forradalom az orvoskamarában?

20/09/2019 07:16

| Szerző: Klubrádió

Hosszú idő után kihívója akadt Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara elnökének. Kincses Gyula az Esti gyorsban vázolta fel elképzeléseit, amelyek gyökeres átalakításról szólnak.

2019. szeptember 19. Esti gyors - részlet 19.09.19. Kincses Gyula
07:11
00:00

Kincses Gyula volt államtitkár, egészségpolitikus lesz az egyik kihívója a Magyar Orvosi Kamara elnökének, Éger Istvánnak az őszi tisztújításkor. Azt még nem tudni, hogy mások is megcélozzák-e a posztot, vagy sem, tehát lehet, hogy az egyetlen kihívó lesz. Őt az Újratervezés Csoport jelöli, amelynek célja az egész kamarai működés megváltoztatása.

Kincses Gyula úgy érzékeltette ezt az Esti gyorsban, hogy nem az elnökségnek van fizető tagsága, hanem a tagságnak elnöksége. S ők valóban elnökségre gondolnak, nem csupán egy személyre, aki a kamara elnöke.

Arról is beszélt, hogy nem szakszervezeti szerepet szánnak a kamarának, hanem szakmai szervezetként képzelik el. Ami azt jelenti, hogy nem csupán a béremelésért kívánnak fellépni. Az egy nagyon fontos kérdés, de csupán egy feltétel ahhoz, hogy az egészségügy jól működjék. Kincses Gyula kulcskérdésnek gondolja a hálapénz megszüntetését, mert amíg az része a rendszernek, addig nem lehet jelentős változást elérni.

Arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e szembe menni egyes érdekcsoportokkal, amelyek a szakmát és a kamarát uralják, lásd orvosbárók, azt válaszolta, hogy szerinte az orvostársadalomnak vannak közös érdekei. Azokat kell a kamarának képviselnie.

Szóba került az interjúban a politikai múltja is, mert mostanság kritikus, inkább ellenzéki véleményeket hallani tőle, noha korábban jobboldali pártok tagja volt, és egy ideig államtitkári pozícióban is volt.  Kincses Gyula erre azt mondta, hogy jó ideje nem tagja egyetlen pártnak sem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila.

Esti gyors
2019.09.19. 18:00  
Riporter: Selmeci János