„Klubrádió
A lényeg

Rendkívüli felmondással menne el 68 orvos a balesetiből

27/09/2019 13:39

| Szerzők: KlubrádióNépszava

Az országos baleseti intézet 68 orvosa október  1-jén beadja rendkívüli felmondását- tudta meg a Népszava. 

Az orvosok szerint az elégtelen finanszírozás miatt ma már olyan kritikus a szakember- és eszközhiány, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását. Korábban a traumatológusok őszig adtak időt a kormánynak, hogy rendezze a költségeket, mivel a beavatkozások jó részénél a díjak nem fedezik a műtétek valós árát. A kabinet nyár végéig ígért választ, de ezt nem tette meg. A Magyar Traumatológusok Társasága szerint javaslataikkal a kórházi adósságállományt országosan 70 százalékkal lehetett volna csökkenteni. 

A Demokratikus Koalíció szerint hamarosan összeomlik a baleseti sebészet az országban, ehhez pedig lényegesen közelebb kerültünk a 68 orvos rendkívüli felmondásával. László Imre, a DK országgyűlési képviselője, egykori kórházigazgató azt mondtta a Klubrádiónak: most látni igazán az eredményeit annak, hogy az Orbán- kormány évek óta - szerinte - rekordmennyiségű pénzt vont el az egészségügyből. A párt az egészségügyi válsághelyzet azonnali kihirdetését követeli.  

Lénárd Rita, az Újratervezés nevű orvoscsoport tagja a Klubrádiónak arról beszélt: várható lépés volt a felmondások benyújtása. Szerinte ugyanis akkor, amikor az orvosok napi szinten veszélyesztetettnek látják a betegbiztonságot, emellett pedig javaslataikat a kormány lényegében figyelmen kívül hagyja, nem lehet mást tenni.