„Klubrádió
Reggeli gyors

Fogorvosok: a politika elfelejtette hogy vagyunk

19/09/2019 13:57

| Szerző: Klubrádió

Eddig csak jelezték a fogorvosok, hogy rendszerhiba van a finanszírozásban. Mi lesz, ha feladják a praxist?

2019. szeptember 19. Reggeli gyors - részlet 19.09.19. Nagy Ákos
07:19
00:00

Vihar utáni csönd uralkodik a fogorvoslás körül, ami nem sok jót jelent. A fogtechnikusok már évekkel ezelőtt önállósították magukat, mert a társadalombiztosítás nem fedezte a költségeiket, könnyen lehet, hogy a fogorvosok is így döntenek. Erről Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának Zala megyei elnöke beszélt a Reggeli gyorsban.

Az elmúlt két hétben csak a legsürgősebb esetekben látták el a betegeket, legalábbis erre készültek, és az orvosok fele csatlakozott az akcióhoz. Nagy Ákos szerint így kerültek elő komoly rendszerhibák. Az állam egyszerűen nem hajlandó ebbe pénzt tenni, a politikusok nem is nagyon tudják, hogy létezik a társadalombiztosítással szerződött fogorvoslás, és ami nincs, arra nem is áldoznak. Pedig összességében mintegy 30-35 milliárd forint hiányzik a kasszából.

Az ellátást pedig valakinek finanszírozni kell. Ez lehet az állam, lehetnek az önkormányzatok, lehetnek a betegek. Nagy Ákos szerint ha egy Erzsébet utalványhoz hasonló megoldást választanának, az valamit segítene, de az is csak egy szűrővizsgálatot fedezne.

2021-re megemelik a praxisok finanszírozását, de ez akkor is csak annyit jelent, hogy az orvos és az asszisztens együtt mintegy 250-300 ezer forint fizetést kaphat.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Pixabay.

Reggeli gyors
2019.09.19. 06:00
Műsorvezető: Dési János