„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem engednek a fogorvosok

2/09/2019 11:12

| Szerző: Klubrádió

Tiltakozó akcióba kezdtek a fogorvosok. Bár a kormány az utolsó pillanatban előállt egy ajánlattal, a kamara el is fogadta, a tiltakozásra készülő fogorvosokat ez nem hatotta meg.

2019. szeptember 02. Reggeli gyors - részlet 19.09.02. Nagy Ákos
08:29
00:00

Igaz ugyan, hogy az utolsó pillanatban ajánlott valamit a kormány, az is igaz, hogy a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata ezt elfogadta, mégis lesz tiltakozó akció. Az ajánlatban az szerepel, hogy idény egy alkalommal 1,5 millió forintot kapnak a fogorvosok, jövőre 250 ezerrel, aztán újabb 150 ezerrel emelik egy-egy praxis havi díját.

Nagy Ákos fogszakorvos mondta el a Reggeli gyorsban, hogy mihez is kell viszonyítani az említett összegeket. Egy vállalkozásnak körülbelül 3 millió forintnyi összbevétele kellene hogy legyen. Egy foghúzásért 300 forintot térít a társadalombiztosítás. A fogorvosok munkájának 90 százaléka olyan tevékenység, amelyért a beteg nem fizet, csak állami kasszából jár érte pénz, amely mindig kevesebb, mint a munka értéke. Így tehát veszteséges ez a tevékenység. A maradék 10 százaléknyi időben kellene annyi bevételre szert tenni fizetős magánmunkákból, hogy a praxis életképes maradjon.

A kormány évek óta ígéri, hogy megerősíti az alapellátást, de valójában nem teszi. Egy orvos szerint már kiírhatnák a rendelők ajtajára, hogy csak annak tömik be a fogát, aki hoz magával anyagot.

A helyzet megértéséhez tudni kell, hogy a fogorvosok túlnyomó többsége magánorvos, de olyan, akinek szerződése van a biztosítóval. A közalkalmazottak, illetve tisztán magánpraxist fenntartó fogorvosok száma elenyésző.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.09.02. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor