„Klubrádió
Reggeli gyors

Foghúzás? – Egy gombóc fagyi

20/08/2019 12:57

| Szerző: Klubrádió

Szabadságra mennek a fogorvosok szeptemberben. Így tudnak tiltakozni az ellen, hogy az állam nem fizeti ki az ellátás költségét.

Furcsa módját választották a tiltakozásnak a fogorvosok. Körülbelül ezren két hét szabadságra mennek szeptemberben. Nagy Ákos az Országos Alapellátási Szövetség Fogorvosi Tagozatának elnöke mondta el, hogy miért.

A fogorvosok 80-90 százaléka vállalkozó. Kell kötnie egy szerződést az önkormányzattal, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Nagy Ákos árakat is mondott: egy foghúzásért egy gombóc fagyi árát fizeti az OEP,  azaz 300 forintot.

Tatabánya önkormányzata úgy gondolta, hogy megregulázza a fogorvosokat és szerződésszegéssel „vádolja” meg őket. Kis hiba, hogy a fogorvosoknak ugyan van szerződésük az önkormányzattal, de a pénzt nem onnan kapják. Úgy döntöttek tehát, hogy szabadságra mennek –nem csak Tatabányán-, gondoskodnak a helyettesítésről, hogy a betegek ne maradjanak ellátatlanul.

Ilyen finanszírozási feltételek mellet nincs messze az idő, hogy becsődöljenek a fogorvosi vállalkozások – mondta Nagy Ákos.

Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.08.19. 08.00
Műsorvezető:: Szénási Sándor