„Klubrádió
A lényeg

A fideszesek többségének sem tetszik Kásler miniszter új jogosítványa

27/12/2019 13:11

| Szerzők: KlubrádióNépszava

Még a kormánypárt híveinek 57 százaléka sem ért egyet azzal, hogy a miniszter beleszólhasson a színházigazgatók kinevezésébe – derül ki Publicus Intézet friss, a Népszava megbízásából végzett méréséből. A közvéleménykutató cég ügyvezetője szerint a válaszadóknak csak kevesebb mint egyharmada gondolja úgy, hogy az átalakításokkal javul a színházi élet és a kultúra helyzete.

2019. december 27. A lényeg-részlet/Interjú, Pulai András (19.12.27.)
00:53
00:00

Átvitte a színházi élet központosításának terve az emberek ingerküszöbét. A Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 61 százaléka hallott arról, hogy a kormány átalakítaná a kultúra finanszírozását, és beleszólna a színházigazgatók kinevezésébe – írja a Népszava.

A kormánypárti szavazók tájékozottsága az ügyben alulmúlja az átlagot, 51 százalékuk értesült a kabinet törekvésével. Az ellenzéki pártok szavazói 70-93 százalékos arányban hallottak a központosításról, és a bizonytalanok esetében is 61 százalék ez az arány.

 
Tüntetés a kulturális törvény módosítása ellen2019. december 9-én a Madách téren
 Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

Arra a kérdésre, egyetért-e azzal, hogy a jövőben az illetékes tárcavezető – jelenleg Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – nevezze ki a színházigazgatókat, a kormánypárt híveinek 57 százaléka azt mondta, hogy nem. Mindössze a Fidesz-szimpatizánsok 19 százaléka támogatta a kinevezések központosítását.

Az ellenzéki pártok támogatói 71-96 százalékos arányban nem akarnak kormányzati kinevezett látni a színházak élén. A bizonytalanok 70 százaléka szintén ellenzi a kinevezést.

Az ellenzéki pártok támogatóinak 61-84 százaléka gondolja úgy, hogy a hatalom önös érdekből centralizál – és ezt a meggyőződést osztja a bizonytalanok majdnem fele is.

A Publicus Intézet ügyvezetője, Pulai András a Klubrádiónak elmondta: a válaszadóknak csak kevesebb mint egyharmada szerint javul az átalakításokkal a színházi élet és a kultúra helyzete. Az ő többségük Fidesz-szavazó.

A lényeg
Interjú Pulai Andrással
2019. december 27., péntek 12.00