„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: ha megbetegszenek a sofőrök, ki vezeti a buszokat?

5/03/2020 12:50

| Szerző: Klubrádió

A munkáltatónak kell biztosítania az egészséges munkakörnyezetet, ezért a BKV-hoz fordul a szakszervezet a sofőrök védelmében a koronavírus miatt. Első körben azt kérik, hogy a fülke nélküli autóbuszokat tegyék át oda, ahol kevesebb az utas, és amikor eleve ritkábban járnak, ne indítsanak ilyeneket. Fontos a kapaszkodók fertőtlenítése, de nem elég, ha letüsszentik a vezetőt.

2020. március 05. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Naszályi Gábor (20.03.05.)
07:12
00:00

Két koronavírusos esetről tudni Magyarországon, a BKV-szakszervezetek védelmet kérnek a sofőröknek a betegség miatt.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke közölte: már hetekkel korábban, a bértárgyalásokon rákérdeztek, hogy milyen intézkedések történnek, mivel itt a védekezés a megelőzésen múlik. Azt szerették volna elérni, hogy csökkentsék a kockázatot, még mielőtt megjelenik a vírus.

Hozzátette: gyakorlatilag már most is késésben vannak, mert csak csütörtökre kaptak időpontot, hogy egyeztessenek a BKV-val. A munkáltató feladata az egészséges és balesetmentes munkahely biztosítása, tehát nem lehetetlent akarnak. A viszonylag könnyebben megoldható feladatok közül kiemelte: villamosoknál, HÉV-eknél ez nem probléma, de sok a fülke nélküli autóbusz, ezeket át kellene tenni a kevésbé forgalmas vonalakra. Amikor kevesebb járat indul, csak fülkéseket indítani. Fel kellene függeszteni a közvetlen kontaktust az utasokkal, a jegyvásárlást és az első ajtós ellenőrzést – sorolta a szakszervezet vezetője.

Naszályi Gábor azt is mondta, a két koronavírusos férfi busszal is utazott: felmerül a kérdés, mi lesz, ha karanténba kerül a sofőr. Fizetik-e azt az időszakot, és ha megbetegszik, akkor erre betegállomány vagy üzemi baleseti térítés jár? Ha megbetegszenek a dolgozók, mi történik, ha nem lesz, aki vezesse a buszokat? – tette fel a kérdéseket, hangsúlyozva, nem a pánikot szeretnék fokozni, hanem elkerülni.

Megjegyezte: fontos a kapaszkodók fertőtlenítése, de nem elégséges. (Ráadásul meg nem erősített információk szerint olyan fertőtlenítőszert használnak, amely „semmire nem jó”, kivonták a forgalomból – jegyezte meg.) Az is fontos, hogy fertőtlenítő kézmosót tesznek ki, de ha valaki rátüsszent a sofőrre, ez rajta nem segít.

Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2020. március 5., csütörtök 06.45
Műsorvezető: Lampé Ágnes