„Klubrádió
Eurozóna

Járványos álhírek

27/04/2020 05:52

| Szerző: Klubrádió

Hihetetlenül nagy az igény a koronavírussal kapcsolatos információkra, de a hivatalos közlés túl kevés. Így járványszerűen terjedhetnek az álhírek.

2020. április 24. Eurozóna - részlet 20.04.24. Szicherle Patrik
13:33
00:00

Egyébként sem egyszerű eligazodni az interneten megjelenő hírek, sok esetben álhírek, sőt rémhírek között, de most, a koronavírus világjárvány idején még nehezebb. A Political Capital márciusban vizsgálta meg a jelenséget. Szicherle Patrik elemző az Eurozában beszélt arról, hogy megnéztek politikailag elfogult és geopolitikai oldalakat, de egészségügyi, konspirációs és ezoterikával foglalkozó internetes lapokat is.

Az emberek szomjazzák az információkat, hiszen ismeretlen jelenséggel állunk szemben, a járvány gazdasági hatása még szinte felmérhetetlen, szinte csak a járvánnyal foglalkozik az egész média hetek óta. Azonban a hivatalos, megbízható közlés nagyon kevés. Ami van, az sem egyértelmű, sokféle magyarázat és prognózis jelenik meg, ami az érdeklődő számára így nehezen fogadható be. És ekkor jönnek az álhírek, amelyek egyszerűek, világosak, ezért hatásosak.

A legtöbb álhír az Európai Unióval, az uniós válságkezeléssel kapcsolatban keringett a vizsgált időszakban. Megjelentek a szokásos gondolati sémák is háttérhatalomról, világ-összeesküvésről, de felbukkant az is, hogy C-vitamint kell szedni, az segít.

Nem csoda, bár szomorú, hogy az ilyen, álhírekkel operáló oldalak, mint például a Mindenegyben nevű blog, hihetetlenül népszerűek. Érkeznek álhírek Oroszországból, Kínából, de a magyar kormánypártok környezetéből is. Azt, hogy kik gyártják az álhíreket és miért, illetve, hogy az egészet kik finanszírozzák, nem könnyű kideríteni. Állhat a tevékenység mögött politika. A konspirációs portálokat készíthetik hasznos idióták is, akik egyszerűen csak hisznek a közölt elméletekben, más oldalakat pénzszerzési célból üzemeltetnek, a látogatottságuk miatt ugyanis komoly reklámbevételük is lehet.

Hogyan lehet védekezni az álhírek ellen? Például az Egyesült Államokban ez valamivel egyszerűbb, mert léteznek tényellenőrző portálok, amelyek mondjuk a Facebook álhíreivel birkóznak meg. Hasonló magyar nyelvű portál nincs. Szicherle Patrik tanácsa ezért az, hogy inkább kevesebb hírt nézzünk meg, olvassunk el, de azokat alaposabban. Vannak árulkodó jelek, amelyek azonnal feltűnhetnek és gyanakvásra adhatnak okot. Ilyen a cikk szóhasználata, a túlságosan érzelemkeltő fogalmazás. Ilyen az, ha a szövegben nincsenek hivatkozások a forrásokra, illetve a források nincsenek belinkelve, és ilyen az is, ha a cikknek nincs feltüntetve a szerzője.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2020.04.24. 13:00
Műsorvezető: Hardy Mihály