„Klubrádió
Hetes Stúdió

Koronavírus? Politika! - Hetes stúdió

25/04/2020 10:20

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus fertőzésen átesett emberek drámai hetekről számolnak be, rengeteg félreértés és bürokratikus akadály nehezítette a helyzetüket. Valószínűleg egy kórházból teszt nélkül visszaküldött hajléktalan volt az egyes számú fertőzött, a Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállójában. Hogyan hat a politikára a koronavírus?  - interjú Judy Dempseyvel, a Carnegie Europe Alapítvány vezető elemzőjével. Harmincnégy éve történt a csernobili katasztrófa. Ezek voltak a Hetes Stúdió témái, amelynek második felében Lénárd Ritától, a Magyar Orvosi Kamara elnökhelyettesétől kérdezhettek hallgatók a járvánnyal kapcsolatban.

2020. április 25. Hetes Stúdió (2020. április 25., szombat 15:00)
108:28
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A koronavírus fertőzésen átesett emberek drámai hetekről számolnak be, hiszen kiderült, hogy rengeteg félreértésen és bürokrácián kell átverekedniük magukat, mire egyáltalán orvos közelébe jutnak. Az egészségügy egyáltalán nincs felkészülve a gyermeküket egyedül nevelő szülők kezelésére, különösen, ha mindketten elkapják a vírust. A Klubrádióban megszólalt 42 éves asszony azt kérte, ne áruljuk el a nevét. 

Valószínűleg egy kórházból teszt nélkül visszaküldött hajléktalan volt az egyes számú fertőzött, a Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállójában, ahonnan kilencen kerültek kórházba a héten. Sok lakótársuk megfertőződött, őket elkülönítették, de a szálló többi lakóját is karanténba helyezték. A dolgozók között egyelőre nincs pozitív eset, közülük többen önként vállalták, hogy ők sem hagyják el a szállót a vesztegzár végéig. A fedél nélkül élő emberek a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere csütörtökön jelentette be: a főváros saját forrásból, és a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával 20 ezer tesztet szerzett be, elsősorban az idősotthonokban és a hajléktalanszállókon élők tesztelésére.  

Koronavírus - Fertőzöttek ellátása
 
 Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én. MTI/Balogh Zoltán
 

 

Hogyan hat a politikára a koronavírus? Milyen politikai védekezési vagy éppen támadó stratégiák születtek eddig? Még izoláltabb lesz a világ ezentúl vagy még globálisabb? Elsöpri-e a nacionalistákat és a populistákat a COVID-19 ? Ezekről kérdeztük Judy Dempseyt, a Carnegie Europe Alapítvány vezető elemzőjét, az Európai Stratégia blogportál főszerkesztőét, aki 40 éve követi hazánk sorsának alakulását. 

 Április 26-án,vasárnap volt a csernobili atomkatasztrófa 34. évfordulója. A nukleáris erőmű baleset egy nemrégiben sugárzott tévésorozatnak köszönhetően kapott némi aktualitást, hiszen sokan olyanok is szembesülhettek a tragikus történettel, akik csak 1986. április 26-a után születtek. Számukra a dokumentumfilmes eszközökkel készített sorozat döbbenetes újdonságként szolgált. Egyrészt bemutatta az emberiség eddigi történelmének legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját, másrészt hitelesen ábrázolta, hogy egy katasztrófa-helyzetben mennyire csődöt mond egy diktatúra a kommunikáció területén. 

A műsor második felében Lénárd Rita belgyógyásztól, a Magyar Orvosi Kamara elnökhelyettesétől kérdezhettek a hallgatók a járvánnyal, a betegséggel kapcsolatban.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Hetes stúdió
2020.04.25., szombat 15:00
Műsorvezető: Dési János