„Klubrádió
Reggeli gyors

Orvosi etika – A túlélési esély számít!

24/04/2020 11:08

| Szerző: Klubrádió

Az ellátásban nem szabad különbséget tenni a betegek között aszerint, hogy koronavírussal fertőzöttek, vagy sem. A döntési szempontokat bárki megismerheti.

2020. április 24. Reggeli gyors - részlet 20.04.24. Hegedűs Zsolt
12:07
00:00

„Nem akarunk Istent játszani” – mondja Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke annak kapcsán, hogy egy rendkívüli járványhelyzetben eddig szokatlan okokból, és eddig ismeretlen szituációban kell életekről dönteniük. Orvoshiány miatt, vagy azért, mert kevés az ágy, kevés a gép, miközben rengeteg a beteg, képtelenség mindenkit ellátni.

Képzeljük el azt a szituációt, amikor csak egy lélegeztető gép van, és három betegnek lenne rá szüksége. Melyik embert válassza az orvos és melyiket hagyja magára? Ilyen persze nem fordul elő a mindennapokban és feltehetően nem is fog, de fel kell készülni rá. Ezért készített a kamara egy etikai kódexet, amelyet egyébként a betegek és hozzátartozóik is megismerhetnek, a 30 oldalas dokumentum nem orvosi szaknyelven íródott. 35 szerző dolgozott rajta külföldi tapasztalatokat is figyelembe véve, de a magyar jogrendhez igazítva.

Az egyik fő etika elv, hogy nem a pénz, vagy a társadalmi hasznosság, nem az életkor számít, még csak nem is az, hogy a beteg koronavírusos-e. Az orvosnak egy dologra kell koncentrálnia: a beteg túlélési esélyére. A cél természetesen az, hogy minél több életet sikerüljön megmenteni. Tehát azzal kell kezdenie, akinél a legnagyobb a remény.

A kamara nagyon fontosnak tartja azt is, hogy minden döntés, minden beavatkozás részletesen legyen dokumentálva. Lényeges a kommunikáció is, a beteget és a hozzátartozókat tájékoztatni kell, és akit lehet, be kell vonni a döntésbe. Ezeket egyébként jó esetben nem egy orvos hozza, hanem egy csoport, amelynek a vezetője átlátja az egész folyamatot a várható betegek számától, az ágyak foglaltságán át, az eszközkészletig.

Hegedűs Zsolt elmondta, hogy Magyarországon az életvégi döntések meghozatala még nem annyira tiszta körülmények között történik, mint néhány más országban. Az új etikai kódex elkészítésének célja az volt, hogy az a lehető legközelebb legyen a valósághoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.04.24. 06:00  
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert