„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony Gergely: Furkósbottal kergetnek, de a kormány miatt találhatta így el a koronavírus az idősotthonokat és kórházakat

12/05/2020 22:44

| Szerző: Klubrádió

Miközben a Fidesz politikai okokból csak a fővárosi fenntartású idősotthonokra fókuszál a koronavírus terjedéséről zajló vitában, arról nem beszél, hogy a fertőzés melegágyai valószínű, maguk az állami egészségügyi intézmények voltak. Csak erről nem találni adatokat, mert a kormány, a saját érdekeit előtérbe helyezve, titkolja őket – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus szerint az idősotthonokban más lenne a helyzet, ha a kormány nem ellenezte volna az intézményekbe visszaköltözők tesztelését. A Pesti úti idősotthon ügyében indított rendőrségi nyomozásról annyit mondott, a feljelentő személyét már régebbről ismeri, és más eljárások is indultak az ügyben, a végső szót pedig majd a bíróság mondja ki.

2020. május 12. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Karácsony Gergely 2020.05.12.
12:44
00:00

Nehezen éli meg, hogy azt az évtizedek óta zajló politikai polgárháborút, amit a belpolitika és persze elsősorban a jelenlegi kormánypárt szított, nem írja felül a járvány. Olyannak szeretné látni Magyarországot, hogy amikor baj van, és a helyzet együttműködésre kényszeríti a különböző pártállású szereplőket, akkor azok félre tudnak tenni bizonyos politikai vitákat. A mostani helyzetben is, amikor szóhoz jut mindig adatokra hivatkozik, próbál ésszerű racionális módon érvelni, miközben a másik oldal furkós bottal kergeti – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a kormánnyal folytatott vitái általános jellemzőiről.

Ilyen vita az is, ami a Pesti úti idősotthonról zajlik, és amelynek legutóbbi fejleménye, hogy a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A fővárosi fenntartású intézmény volt az első idősotthon, ahol kimutatták a koronavírust még április elején, azóta összesen 305 lakónál igazolták a fertőzést, a halálos áldozatok száma pedig mostanra 44-re nőtt.

Koronavírus - Megkezdték a katonák a fertőtlenítést a Pest
 
 Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én. MTI/Mónus Márton
 
 

Karácsony szerint a feljelentés egy olyan állampolgártól érkezett, aki előtte már három másik alkalommal is feljelentette. „Akkor is volt nyomozás, úgyhogy én ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni”– fogalmazott. Hozzátette, az ügyben indult még egy ombudsmani és két kormányhivatali vizsgálat is, az eddigi határozatokat a főváros megtámadta, tehát előbb-utóbb a bíróság mondja majd ki a végső szót. Sajtóértesüléek szerint a Pesti úti idősotthon ügyében a rendszeres feljelentőként ismert volt Fidesz-tag, Tényi István tett bejelentést.

A kormánypropaganda azt sulykolja, hogy a Pesti úti idősotthonban kialakult állapotokért az ellenzéki vezetésű főváros a felelős, mint az intézmény fenntartója, sőt a fideszes hatalom és pártsajtója közvetve a budapesti kijárási korlátozások fenntartását is azzal indokolja, hogy a főváros mulasztott az idősotthon fenntartójaként. A kormányzati kommunikációban már a koronavírus-fertőzés legnagyobb forrásának nevezik a Pesti úti intézményt. Karácsony Gergely szerint azonban ha valaki hivatalból elkövetett gondatlansággal vádolható az intézményben bekövetkezett fertőzések miatt, akkor az a tesztelést akadályozó kormányhivatali határozat felelőse.

 
 Karácsony Gergely főpolgármesterFotó: Firnigel / Facebook
 

A főpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a kormányzat nemrég még felesleges, szakmaiatlan, költségpusztító elképzelésnek tartotta, hogy a kórházakból csak negatív teszteredménnyel költözhessen vissza bárki az otthonokba, ahogy azt a főváros kérte. Azóta változott a helyzet, és ez ma már a kötelező protokoll része az egészségügyi intézmény között is.Sőt, már egyes vizsgálatokhoz is kötelezővé teszik a szűrést. Ha ez a protokoll már meglett volna márciusban, amikor a főváros azt kérte a kormánytól, akkor egészen más lenne a fertőzöttség mértéke a magyarországi idősotthonokban, merthogy nem csak Budapesten, hanem több állami fenntartású, vidéki intézményben is sokakat megfertőzött a koronavírus.

Karácsony Gergely beszélt arról a Nyitrai Imre, volt helyettes államtitkár által írt cikkről is, amelyben az Orbán-kormány egykori tisztségviselője azt elemzi, miért sújtja a járvány oly nagy mértékben a szociális intézményeket. Szerinte az alapvető forrás- és felszereléshiánnyal küzdő ellátóhelyek rendszerszintű problémák miatt kerülhettek ilyen helyzetbe. Többek közt azt írja, alapvetően hiányvezérelt környezetben jelent meg a vírus. Eszköztelenül álltak a szociális intézmények, miközben a védőfelszerelések és egyéb kellékek hiányát hivatalosan fel sem szabad vetni. Pedig a szabályozás adott, a rendelet szerint a megyei kormányhivatal „gondoskodik a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről”.

A felújított bajai Szent Rókus Kórház átadási ünnepsége
 
 Orbán Viktor miniszterelnök megtekint egy felújított kórtermet a bajai Szent Rókus Kórházban 2014. szeptember 16-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
 

A főpolgármester szerint miközben a Fidesz politikai okokból csak a budapesti idősotthonokra fókuszál, arról nincs szó, hogy a fertőzés melegágyai valószínű, maguk az állami egészségügyi intézmények voltak. Csak erről nem találni adatokat, mert a kormánynak nem érdeke, hogy ezeket is nyilvánosságra hozza, tehát titkolja őket. A kérdés azonban annál is inkább indokolt, mert az az elmúlt években folyamatosan nagy szakmai és politikai vita zajlott a kórházi fertőzések jelentőségéről a magyar egészségügyben.

Ha igaz az, amit az országos reprezentatív tesztelés eddigi eredményei mutatnak, hogy a lakosság mindössze 0,6 százalékát fertőzte meg eddig a vírus, akkor az azt is jelenti, hogy a fertőzés szinte csak az egészségügyi és szociális intézményekben van jelen. Annak oka pedig, hogy a koronavírus így eltalálhatta ezeket az helyeket, nyilvánvalóan az alulfinanszírozás, az elmúlt tíz év kormányzati megszorításai, valamint a szakmaiatlan döntések sorozata – véli a főpolgármester.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú karácsony Gergellyel
2020. május 12., kedd 18.35
riporter: Bolgár György