„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kórházakból került vírus az idősotthonokba

8/05/2020 18:56

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Egyre biztosabbnak látszik, hogy nem a fenntartók hibáztak, hanem az állami hivatalok. Hogy az idősotthonok a fertőzés gócpontjai lesznek, azt előre lehetett tudni.

2020. május 08. Megbeszéljük - részlet 20.05.08. Gy. Németh Erzsébet
14:25
00:00

Politikai csatározások terepe lett az idősek ellátása, a bentlakásos intézményekben történt fertőzések okán. Kiemelt médiacélpont lett a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthon, mert a hatalomnak erre volt szüksége – mondja Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Az ott dolgozókat megalázták, leköpték, az intézményt halálgyárnak nevezték.

A politika kakofóniában most végre megjelent egy szakmai vélemény, két hónappal azután, hogy a koronavírus ittlétét bejelentették. Az Orbán-kormány volt helyettes államtitkára készített egy tanulmányt a helyzetről, az ő feladata volt az idősotthonok felügyelete is, egészen két évvel ezelőttig. Nos, a tanulmány szerint a rendszerbe bele volt kódolva, hogy egy járvány esetén ezek az intézmények a fertőzés gócpontjaivá váljanak. Pénz híján nem megfelelő a környezet, kevés az eszköz, és ami talán a legsúlyosabb: kevés a szakember.

Fontos tudni, hogy a védőeszközök, felszerelések beszerzése és biztosítása nem a fenntartó kötelessége, tehát nem az önkormányzaté, vagy egy magáncégé, alapítványé, hanem a kormányé, illetve a kormányhivataloké. Egy hónapig semmiféle védőeszközt nem kaptak az idősotthonok dolgozói. A nagyobb intézmények fenntartói próbáltak beszerezni ilyeneket, de jóformán maffiamódszerekre volt szükségük, hogy hozzájussanak valamihez. A Pesti úti otthonban kibukott az orvoshiány oka is. A szakmában köztudott, hogy ezekben az intézményekben idősebb orvosok dolgoznak. Gy. Németh Erzsébet elmondta, a velük szerződésben álló 5 orvos közül 4 bizony 65 év feletti, akiket a kormány egy intézkedéssel kivont a frontvonalból.

Koronavírus – Befejeződött a fertőtlenítés a Pesti úti
 
Fertőtlenítés a Pesti Úti otthonban.
 MTI/Mónus Márton 
 

Aztán. A bentlakásos intézményekből gyakran kerülnek be idősek kórházi kezelésre. Az önkormányzat ragaszkodott volna ahhoz, hogy csak azokat szállítsák vissza az otthonba, akiket teszteltek koronavírusra és az negatív lett. Ennek ellenére százával kerültek ki a kórházakból fertőzött idős emberek és vitték be a fala közé a kórt – ezt is leírja a volt helyettes államtitkár. Egyértelműnek látszik tehát, hogy az idősotthonokba egészségügyi intézményekből került be a fertőzés. Az egész helyzetet nem kezelték szakmailag megfelelő szinten a hatóságok, kormányhivatalok.

A főpolgármester-helyettes reméli, hogy az idősotthonokban folyó vizsgálatok is ezt fogják megállapítani, és nem próbálják áthárítani a teljes felelősséget a fenntartókra.

A társadalom most szembesül a körülményekkel, amelyeken csak egy átfogó programmal lehet javítani. Gy. Németh Erzsébet szerint infrastrukturális fejlesztésekre van szükség és képzett, megfizetett szakemberekre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt.

Megbeszéljük
2020.05.08. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György