„Klubrádió
Reggeli gyors

László Imre: A kormány alapvető adatokat hallgat el

11/05/2020 14:15

| Szerző: Klubrádió

Elkezdik visszaengedni a kórházakba a nem koronavírusos betegeket, de hogy a kórházak tudják-e, kit kell keresniük és hány betegről van szó, azt nem tudni. László Imre, a DK egészségpolitikusa, Újbuda polgármestere szerint a kormány nem igyekszik megadni a normális működéshez szükséges felvilágosítást, „alapvető adatokat elhallgat”.

2020. május 11. Reggeli gyors / részlet, László Imre (20.05.11.)
07:17
00:00

Elkezdi a kormány visszaengedni a betegeket a kórházakba – tudják-e a kórházak, hogy kiket kell visszahívni, vagy a hozzátartozóknak kell jelentkezniük, erről kérdeztük László Imre volt kórházigazgatót, a XI. kerület polgármesterét. Azt mondta, ahogy eddig, a kormány nem igyekszik megadni a normális működéshez szükséges felvilágosítást, „igyekszik alapvető adatokat elhallgatni”. Szerinte arra utalnak a jelek, hogy újra a startvonalról indul a dolog, ha a háziorvos indokoltnak tartja, akkor beutalja az adott (régi vagy új) betegeket kórházba.

Nem tudni, hány emberről van szó, a DK-s politikus egy példát említett: korábban kérte a kormányhivatalból azoknak a nevét és lakcímét, akiket hazaküldtek a kórházakból, hiszen őket az önkormányzatnak kell segítenie háziorvosi vagy szociális szempontból. „Természetesen” nem adták meg, közölték, hogy ez nem az ő dolguk – tette hozzá a polgármester.

Arról is kérdeztük László Imrét, hogy két intézményt, a Korányit és a László kórházat járványkórházzá alakítottak, mi a helyzet a többi kórházzal visszatérhetnek-e a betegek. Erről sincs információ, de hangsúlyozta, a DK követelte is, hogy a kiürített több mint 30 ezer ágy felét tegyék elérhetővé a krónikus betegeknek. Ugyanis a legtöbb kórházi kezelést igénylő koronavírusos beteg 1132 volt, a napokban 800 körülire csökkent ez a szám, hogy ehhez miért kellett ennyi ágyat kiüríteni, az szerinte „eszeveszett” dolog – fogalmazott.

A budapesti DK-s polgármesterek rendkívüli álláskeresési támogatást vezetnek be, erről azt mondta László Imre: kénytelenek átvenni állami funkciókat, ahogy a tesztelésnél is, mert nem nézhetik tétlenül, ahogy családok bevétel nélkül maradnak. A XI. kerületben át kellett csoportosítani, módosították a költségvetést, 3 milliárd forintos vésztartalékot hoztak létre a járványhelyzettel összefüggésben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: László Imre/Facebook

Reggeli gyors
2020. május 11., hétfő 07.30
Műsorvezető: Szénási Sándor