„Klubrádió
Reggeli gyors

László Imre: Ne a politika irányítsa az egészségügyet!

5/05/2020 11:12

| Szerző: Klubrádió

Javarészt a bürokrácia mérhetetlen butasága okozza azt a bizonytalanságot, ami az egészségügyi ellátás újraindítását jellemzi. És a politika.

2020. május 05. Reggeli gyors - részlet 20.05.05. László Imre
13:05
00:00

Nem csupán figyelmetlenség, hanem súlyos hiba úgy bejelenteni az alap- és szakellátás részleges újraindítását, illetve kiterjesztését, ahogy ezt a kormány tette. Ünnepnapok előtti délután. Ez az előkészítetlenség, a kapkodás jele a vészhelyzetben.

László Imre, a DK szakpolitikusa, a XI. kerület polgármestere számos bizonytalansági tényezőre, butaságra hívta fel a figyelmet, amelyek mind az ellátást végző orvosokat, mind a betegeket érintik. Itt van mindjárt a tesztelés kérdése. Ki fizeti ezt? Ha egyáltalán el kell végezni, mert újabban ez sem biztos. Az első közléssel ellentétben, újabban már az orvos dönthet a beteg kikérdezése után arról, hogy kell teszt, vagy nem kell. Aztán ott van a védőeszközök kérdése. A 150 ezer lakosú Újbuda szakrendelői egyetlen maszkot sem kaptak, se semmilyen más védőeszközt. A háziorvosok másfél hónapja kaptak 50 darab maszkot. Az önkormányzat vesz felszerelést, miközben ez egy 1998. óta érvényben lévő törvény szerint most a kormányhivatalok feladata lenne, de erről a kormány nem akar tudni. Nem lehet mire vélni azt az álláspontot, hogy milliószámra állnak raktárakban különböző felszerelések, számítva a rosszabb időkre. A kormány feladata megvédeni az embereket, most.

László Imre azt mondja, hogy most minden önkormányzattal egyformán bánik(el) a kormány, tőlük például 1 milliárd forintot vontak el eddig. Az csak később derül ki, hogy a fideszes önkormányzatok milyen visszapótlást kapnak majd, például pályázati keretek között, hogy azért ott ne fájjanak annyira a megszorítások.

Véleménye szerint az lenne a fontos, hogy a járványveszély kezelését bízzák orvosokra, járványügyi szakemberekre, az ő javaslataik szerint döntsön és járjon el a kormány. Ne a politika irányítsa az egészségügyet!

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.05.05.06:00
Műsorvezető: Dési János