„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kásler nem rendelkezik, csak levelez

4/05/2020 21:58

| Szerző: Klubrádió

Nem egész három napot (nem munkanapot) kaptak az orvosok arra, hogy részben újraindítsák az alap- és szakellátást. Ennek jogi, anyagi alapjáról egy szó sem esett.

2020. május 04. Megbeszéljük - részlet 20.05.04. Komáromi Zoltán
00:00
00:00

Május 1-jén 10 óra tájban kapták meg a háziorvosok, fogorvosok, egyes szakorvosok Kásler Miklós miniszter levelét, hogy 4-én, hétfőn reggel 8-kor indítsák újra a rendeléseket. A minisztertől nem szokatlan, hogy leveleket küld, rendeleteket nem hoz. Pedig az adná meg a jogi alapot mindahhoz, amit kér, illetve az anyagi keretet is.

Kásler szépen leírta, hogy milyen módon kell az ellátást indítani, csakhogy ehhez jóformán semmilyen feltétel nem adott. Komáromi Zoltán háziorvos, egészségpolitikus sorolt néhány elképesztő példát.

Aki belép egy szakrendelőbe, annak előzetes szűrésen, triázson kell átesnie. Honnan szerezzenek erre a feladatra jól képzett szakdolgozókat egy hétvége alatt? Aztán, ha a betegnél felmerül a koronavírus-fertőzöttség gyanúja, akkor egy külön szakrendelőben el kell különíteni. Jó, de hol? Melyik más rendelőt ürítsék ki erre a célra? Továbbá: fogorvosi ellátás előtt kötelező a vírusteszt. Hol csináltassa meg ezt a beteg? Járóbeteg szakellátásban nem végeznek tesztelést, nincs egy darab sem. Hasi ultrahanghoz például miért kell teszt, amikor ott csak a vizsgálófej ér a beteghez? Mi értelme van a lázmérésnek mindenkinél, hisz az ember bevesz egy tablettát és már nem mérhető a láza. Előírja a miniszter a levélben, hogy a rendelőket folyamatosan kell takarítani, fertőtleníteni. Ki fogja ezt elvégezni? A takarító cégek nem így dolgoznak. Előírja a védőfelszerelések használatát is, de azt az állam nem biztosít, bár kötelessége lenne. Ha az orvos meg is venné magának, nem tudja, mert nem kapható.

Száz szónak is egy a vége, megint fejetlenség van az egészségügy irányításában. Kásler Miklós levelei teljesíthetetlen feltételeket tartalmaznak.

Komáromi Zoltán hallgatói kérdésekre is válaszolt Megbeszéljük című műsorunkban. Elképzelhetőnek tartotta, hogy az eddig valószínűsített időpontnál korábban is megjelent már a vírus, csak még nem tudták kimutatni. Emlékeztetett rá, hogy február elején még Kínában is csupán 12 ezer fertőzöttről beszéltek, mert egyszerűen nem volt még ismert a vírus örökítő anyaga. 

Szó esett az ágyfelszabadításról is, amely megint csak fejetlenül történik, hirtelen kiüríttettek 36 ezer ágyat, mára rájöttek, hogy mégis kellene hirtelen legalább 3 ezer akut rehabilitációs ágy, mert betegeket kell visszavenni. Frissen műtötteket, frissen csonkoltakat, gyógytornára szorulókat, és így tovább. Komáromi Zoltán elmagyarázta azt is, hogy a koronavírus nem a „hagyományos” tüdőgyulladást okozza. Azért nagyon veszélyes, mert gyorsan szinte órák alatt is képes megtámadni a tüdőt, amelynek a kötőszövete károsodik, vagyis elveszíti a rugalmasságát. Miután nincs gyógyszer, magát a szervezetet, a tüdőt kell segíteni abban, hogy regenerálódjék, erre kell a lélegeztető gép.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2020.05.04. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor