„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Lakner: A manipulációnak is van határa, de a kormány átlépi

23/04/2020 20:22

| Szerző: Klubrádió

Lakner Zoltán nem várja, hogy válsághelyzetben ne politizáljanak a politikusok, nyugodtan rivalizáljanak, de a manipulálásnak is vannak határai. Szerinte riasztóan nagy energiákat mozgósít a kormányoldal a koronavírus-járvány idején is az ellenzék lejáratására; erre hozta fel példának a politológus a Pesti úti idősotthonban történteket.

2020. április 23. Reggeli személy / részlet, Lakner Zoltán (20.04.23.)
22:58
00:00

Lakner Zoltán politológussal arról beszélgettünk, hogy milyennek látja a kormány válságkezelését. Jelezte, ez a helyzet a világon minden kormányt váratlanul ért. Ami a magyarországi reakciókat illeti: volt egy olyan időszak, amikor a miniszterelnök igyekezett hárítani, és azt mondta, nem a vírus a távlati probléma, hanem a migráció, aztán megpróbálták összekapcsolni a járványt a migrációval. Majd jött a fordulat, amikor a miniszterelnök reggel még nem akarta bezáratni az iskolákat, de estére ez mégis megtörtént. A kijárási korlátozás, az iskolabezárás fontos intézkedések, összevethetők más országokéval, beleillenek a nemzetközi trendekbe. Ami baj szerinte, hogy nagyon kevés a lakosságszámhoz képest a tesztelés, a szomszédos országokban ez 3-4-5-szöröse a magyar adatnak. Ausztriát „nem különösebben elegánsan” laboratóriumnak nevezte Orbán Viktor, de ott sokkal több valós adat van, nem nagyon látja Lakner Zoltán, hogy milyen adatokra támaszkodva lehetne követni őket. A harmadik a gazdasági válságkezelés, itt is az a kormány állítása, hogy követ bizonyos külföldi mintákat, ami önmagában helyes, de a bértámogatásról kiderült, hogy kevés. Az nem lesz jó, ha a kormány nem tudja átlépni a saját árnyékát és ragaszkodik az elmúlt 10 évben mutatott politikájához – tette hozzá.

Sokszor felvetődik, hogy mennyire pontosak az adatok, más és más számok jelennek meg – Lakner Zoltán ebben nem lát nagy változást az elmúlt tíz évhez képest, az újságíróknak egyre nehezebb adatokat kérniük, egyre kevésbé átlátható az állam működése. Szerinte nem könnyű tisztán látni, a tesztelésnél valószínűleg nincs elég adat, máskor viszont nehéz eldönteni, hogy nem merik visszaadni tapasztalataikat a szakemberek a központnak, vagy megvannak az adatok a kormányzatnál, de ezeket politikai szűrőn engedi át.

Szóba került a május 3-i nap, amelyről hallottuk, hogy akkor tetőzik a járvány; Lakner Zoltán nem akarja elviccelni, de megjegyezte, „épp csak azt nem mondta a miniszterelnök, hogy délután fél négykor”. Ez nem így működik, erős politikai kommunikációs hatás, hogy jelöljenek ki egy ilyen napot. Később éppen erről a napról mondták azt is, hogy ekkorra lesz teljes „védelmi képessége” birtokában Magyarország, 5 vagy 8 ezer lélegeztetőgéppel, „miközben állítólag van kétezer”.

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy 3-i csúcs után el lehet kezdeni visszatérni a normális élethez, majd ugyanaznap Szlávik János főorvos, az operatív törzs tagja a köztévében elmondta, a tetőzés azt jelenti, hogy még hetekig sok beteg lesz. Lakner Zoltán érti, hogy kommunikációs cél egy ilyen dátumot megnevezni, de többen többfélét mondanak. Politikai értelemben szerinte az érettségi megtartása is arról szól, hogy a kormány azt akarja mutatni: kontrollálja az eseményeket, igenis a normális kerékvágásban haladnak a dolgok. De ha ez nincs így, akkor nem növelik a biztonságérzetet. Lakner szerint vagy nagyon gyorsan változik a helyzet, vagy a tényleges információkkal hajlandóak szembesülni nagyon lassan.

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: a kiürített kórházi ágyak számáról, százalékos arányáról már a harmadik verziót lehetett olvasni (ez az, amiről Kásler Miklós beszélt, hogy praktikusan csak 2 százalékra volt szükség). Amikor ebből botrány van, a miniszter bemond egy alacsony számot, az ember meg széttárja a kezét, hogy „mi a csuda történik itt” – fogalmazott. A szakmai szervezetekkel nincs kommunikáció, a Magyar Orvosi Kamara kiabál a partvonalról, néha megfogadják a javaslatait, de szerinte nem tudatos megfontolásból, hanem azért, mert csinál valamit a kormány „csakazértisből”, aztán rájön, hogy mégis a kamarának volt igaza.

Szűcs Zoltán Gábort idézte, aki úgy fogalmazott, hogy meghökkentően és riasztóan nagy energiát fordít a kormány ebben a helyzetben is az ellenzék lejáratására. Lakner Zoltán nem várja egy politikustól még válsághelyzetben se, hogy ne politizáljon, de a manipulációnak is vannak határai. Amit a Pesti úti idősotthon szörnyű helyzetéből csinál a kormánypropaganda, az szerinte elképesztő. Egyrészt mert elhallgatják, hogy más otthonokban is van probléma, másrészt, mert eddig egyik állításuk sem igazolódott be. Lehet politikai értelemben rivalizálni, de a járvány kezelésében segíteni kellene minden területen, mert a kormánynak se érdeke, hogy elszabaduljon a vírus. Például miért nem az idősotthonok lakóinak tesztelése volt az első lépés? – tette fel a kérdést. Szerinte itt történt egy mulasztás, amelynek a felelősségét a kormány megpróbálja áttolni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: Lakner Zoltán/Facebook

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020. április 23., csütörtök 09:00
Műsorvezető: Lakner Zoltán