„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szabó Tímea válaszolt a kormánylap gyalázkodására

22/04/2020 20:52

| Szerző: Klubrádió

Szabó Tímeát mérgező organizmusnak, a háttérhatalom biológiai fegyverének nevezte a kormánypárti Magyar Nemzet. A képviselőnőbe tapssal belefojtották a szót a Parlamentben, amikor azt kérdezte, miért visz sok maszkot külföldre a magyar kormány. A Párbeszéd társelnöke azt mondta: szerinte az erdélyi kérdés csak ürügy a Fidesz részéről, mert ő a 10 százalékos halálozási rátáról és Orbán Viktor parlamenti hiányáról kérdezett. Egyébként pert indít, mert soha nem mondta, hogy nem kell támogatni a külhoni magyarokat.

2020. április 22. Megbeszéljük / részlet, Szabó Tímea (20.04.22.)
15:23
00:00

Ellenzéki képviselőnők egy csoportja DK-stól jobbikosig kiállt Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő mellett, és közösen elítélt egy Magyar Nemzetben megjelent, vélhetően álnéven írott cikket, amelynek a címe az volt, hogy „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése”. Ebben a többi között olyan mondatok vannak, mint: „Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből. (...) Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe. Amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait. Egyes kutatók szerint a Szabó Tímea nevű organizmus nem azért van a magyar parlamentben, hogy a választókat képviselje, ő csak mérgezni akar. Szabó egy nem létező párt tagja, de egy nagyon is létező háttérhatalom biológiai fegyvere. Közvetlenül a lélekre hat. Elpusztít minden értéket.” Tamás Gáspár Miklós filozófus a minősítések jellege miatt egyszerűen náci szövegnek nevezte ezt az írást.

Szabó Tímea először is megköszönte mindenkinek a támogató üzeneteket, amelyeket kap, sokan biztatják, hogy ne hagyja abba, és egyetértenek vele. A képviselőnőbe hétfőn először tapssal fojtották bele a szót a fideszesek, majd Kövér László házelnök is kioktatta. Műsorvezetőnknek arra a kérdésére, hogy pontosabban vagy védhetőbben kellene-e fogalmaznia, azt mondta: nagyon nehéz pontosan fogalmazni, ha az ember csak a mondat egyik felét mondhatja el. Szerinte Kövér László házszabály-ellenesen, a parlamentarizmust megcsúfolva hagyta, hogy elszabotálják a beszédét és nem is volt hajlandó megadni a kiesett időt sem, hogy befejezhesse.

Azt mondta: tíz év Orbán-kormány után már nem tartanak ott, hogy megkérdezzék, helyes-e ezt vagy azt a kifejezést használni. Felteheti a rizsporos parókáját, eltarthatja a kisujját, de amikor sok ezer embert hazaküldenek a kórházakból, daganatos betegeket, pszichiátriai betegeket, akkor nem a kérdés, hogy udvariasan kellene-e fogalmaznia. Ilyenkor ő ezeknek a családoknak az üzenetét próbálja eljuttatni a fideszes képviselőkhöz, mert máshogy úgyse hallanák meg.

Szabó Tímea közölte: úgy folytatta volna a beszédét, hogy nem azzal van a baj, ha segít az ország másokon is, hanem megkérdezte volna, hol van a hazai segítség. Érti, hogy megérkezett Kovászna megyébe, Kolozsvárra, Szerbiába, valamint Észak-Macedóniába a magyar egészségügyi szállítmány, de hol van az az állítólagos 80 milliós készlet, amely a hírek szerint itthon áll raktárban, és miért nem osztották szét. Ezt nem hagyták, hogy elmondja, ami „önmagában vérlázító”, mert ebből is látszik, hogy az új házszabály abszolút kettős mércét alkalmaz. Az ellenzéket „rommá bünteti”, a fideszesek egy forint büntetést se kaptak, szóbeli figyelmeztetést se, sőt, adta a lovat alájuk Kövér László – tette hozzá.

 
Szabó Tímea (Facebook)
 
 


Hangsúlyozta, ő is erdélyi felmenőkkel rendelkezik, esze ágában sincs az erdélyieket bántani. De ettől még felteheti a kormánynak azt a kérdést, hogy hol vannak a hazai védőeszközök. Úgy fogalmazott: taktikailag nem ez volt a legszerencsésebb, de tartalmilag igaza volt. De – tette fel a kérdést – hogy jönnek ahhoz a fideszes képviselők, hogy kisajátítják a határon túliak ügyét, az egész nemzetkérdést, hogy egy ellenzéki képviselő ne ejthesse ki a száján, hogy Kolozsvár vagy erdélyi magyarok. Szabó Tímea közölte: mivel soha nem mondott olyat, hogy ne segítsünk a külhoni magyarokon, sajtó- és személyiségi jogi pert indított az origo és a „lakájmédia” többi szereplője ellen.

De szerinte nem is ezen húzták fel magukat a fideszesek, hanem azon, hogy számon kérte, miért nem látni nyomát se Orbán Viktornak a parlamentben egy hónapja, holott más uniós országokban a járvány miatt napi vagy heti szinten ad tájékoztatást a kormányfő, és miért 10 százalékos a koronavírus halálozási rátája Magyarországon, ha például a szomszédos Szlovákiában 1 százalék. Ezek miatt szerinte olyan indulatosak lettek a fideszesek, hogy az egész erdélyi kérdés az ő részükről csak casus belli volt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2020. április 22., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György