„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor: Ha az EU komolyan akarja venni saját alapértékeit, reagálnia kell Orbánékra

6/04/2020 15:52

| Szerző: Klubrádió

Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő szerint ha az Európai Unió komolyan akarja venni a saját alapszerződésében foglalt értékeket, akkor nem mehet szó nélkül a fékek és ellensúlyok „végső felszámolása”, a demokrácia aláásása mellett, amit szerinte az úgynevezett felhatalmazási törvény elfogadása jelent.

2020. április 06. Reggeli gyors / részlet, Jávor Benedek (20.04.06.)
05:26
00:00

Szabó Tímea és Jávor Benedek panasszal fordul az Európai Bizottsághoz a felhatalmazási törvény miatt.

Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletének vezetője azt mondta, a legfontosabb most Magyarországon és az európai intézményekben is a koronavírus-járvány elleni küzdelem. Ugyanakkor azt világosan látni kell: a járványt nem lehet felhasználni arra, hogy erre hivatkozva bármelyik kormány leépítse az alapvető demokratikus értékeket, aláássa a demokráciát, márpedig szerinte Magyarországon éppen ez történik. Ha az EU komolyan akarja venni a saját alapszerződésében foglalt értékeket, akkor nem mehet szó nélkül a fékek és ellensúlyok „végső felszámolása”, mellett, erre reagálnia kell.

A magyar kormány tíz éve azt csinálja Európában, hogy meghoz döntéseket, amelyek komoly felhorgadást váltanak ki, aztán ezek egyes elemeit visszavonja (mint most az önkormányzatok, polgármesterek jogköreinek korlátozását) – fogalmazott a Párbeszéd politikusa. Lehet, hogy most is erre játszanak, hogy szépen elcsendesedik, és „maradjunk realisták”, ennek megvan az esélye – tette hozzá.

De Jávor Benedek azt gondolja, hogy a felhatalmazási törvény elfogadása tényleg nagyon komoly lépés volt a magyar kormánytól és ezt mutatják az uniós reakciók is; „alapjaiban kérdőjeleződött meg, hogy Magyarország egyáltalán demokratikus berendezkedésű ország-e”. Egy ilyen eljárás az Unió részéről nem azzal kezdődik, hogy nagy létszámú delegáció érkezik az országba, hanem azzal, hogy elkezdik vizsgálni a jogszabályokat, és ezt most is megtehetik. Bízik benne, hogy elindul az a folyamat, amelynek eredményeként kellő súlyú, szigorú válasz születik a felhatalmazási törvényre.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. április 06., hétfő 07.40
Műsorvezető: Szénási Sándor