„Klubrádió
A lényeg

Orbán kiprovokálja az uniós pénzek megvonását? – Interjú Ska Kellerrel, a Zöldek, az Európai Szabad Szövetség társelnökével.

5/04/2020 14:04

| Szerző: Csernyánszky Judit

Fel van háborodva az EU egy része azon, amit Orbán tett a koronavírusra való hivatkozással. A Zöldek szigorú megoldásra törekednének.

2020. április 05. A lényeg - részlet 20.04.05. Ska Keller
05:05
00:00

Csalódtam a bizottsági elnök, Ursula von der Leyen rendkívül gyenge álláspontját hallva- a német Ska Keller nyilatkozta ezt rádiónknak, aki az Európai Parlamentben a Zöldek, az Európai Szabad Szövetség társelnöke.

Sokkal erősebb jelzést kellett volna küldenie a bizottságnak Orbán számára, noha tudom, hogy a tagállamokat is lehetne hibáztatni, mert többet kellett volna tenniük, hogy ne legyenek blokkolva az Európai Tanácsban sem, de a bizottság súlya sokkal nagyobb ebben a kérdésben. 

Nem tudja, készülnek valami keményebb mondással is esetleg?

A bizottság nevében nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy az áprilisban várható parlamenti ülésen eleve elfogadunk majd egy határozatot a koronavírus kapcsán, és mi zöldek azt tervezzük, hogy külön kérnénk a magyar ügyre való kitérést és csak remélni tudom, hogy többségi támogatást kap álláspontunk a magyar kormány intézkedéseinek elítéléséről.

Önök mit kifogásolnak a veszélyhelyzetre való hivatkozással kapcsolatban a most ismertté vált rendeletekben?

Nagyon sok problémát látunk. Először is, mi az, hogy korlátlan ideig felfüggeszti a parlament működését? Más országokban is bevezettek rendkívüli helyzetet, mégsem így. Nem függesztették fel a parlament működését és meghatározták a rendkívüliség időkeretét. Tudjuk, hogy közben a polgármesterek hatáskörét is korlátozni akarták, de még továbbra is benne van az újságírók szankcionálása. Ráadásul a kormány önkényes döntésétől függ, hogy ki az, aki álhírt gyárt, ami szintén elfogadhatatlan. Nagyon jól tudjuk, eddig is korlátozva volt a sajtószabadság Magyarországon, most még ennél is továbbment az Orbán-kormány. Ráadásul épp Orbán veszi tűz alá a vele szemben kritikus sajtót, amikor számtalanszor mi is szemtanúi voltunk az ő dezinformációs kampányának. 

A magyar ellenzéknek nincs fegyvere, hogy megállítsa Orbánt. Ki képes őt megállítani?

Jó kérdés. Azt gondolom, hogy szóljanak a kormányfők a kollégájuknak, hogy ez így nagyon nincs rendjén. És a saját konzervatív párttársai is jelezték, ki lesz zárva a pártcsaládból, de talán most ennél erősebb jelzést kellene küldeni Orbánnak.

Donald Tusk üzent neki, de abból erős üzenetet senki nem tudott kiolvasni. Ugyanakkor nem vetődik fel a kérdés, hogy ha kizárják a konzervatív pártcsaládból, akkor összeáll a szélsőjobbal, ami adott esetben még inkább fenyegeti az unió egységét és demokráciáját?

Nem hiszem, hogy ennél még rosszabbra fordulhatnak a dolgok. Már így is nagyon borzasztó az, amilyen pusztítást végzett a demokratikus jogrendben. Egyszerűen nem értem, mire vár még az Európai Néppárt, oly sokszor átlépte már azt a bizonyos vörös vonalat, mindenen átgázolva. Amúgy is, már rég összeállt a szélsőjobbal, már régóta aláássa mindannyiunk tekintélyét azzal, hogy semmibe veszi az Unió alapértékeit. Nem gondolom, hogy a kibékítés vagy a megalkuvás politikája segítene, mert eddig sem jött be, hiába váltottak békülékeny hangnemre.

Ön jó megoldásnak tartaná, ha pénzügyi támogatásmegvonás lenne a következménye ennek az orbáni politikának?

Nem, én azt gondolom, hogy sokkal jobb lenne, amit a Zöldek kezdettől fogva javasolnak is, hogy a források közvetlenül jussanak el a pályázókhoz a kormány közbeiktatása nélkül azokban az országokban, ahogy a jogállami normákat nem tartják tiszteletben. Túl sokat példát láttunk már eddig is arra, hogy visszaélnek ezekkel a pénzekkel. Az embereknek az Unióban azt kellene érezniük, hogy a szervezet értük van és nem azokért a kormányokért, akik aláássák az unió értékrendjét.

Elképzelhető, hogy szavazni fognak erről a következő testületi ülésen?

Ugye a korábbi bizottsági üléseken erről már tárgyaltak, nem hiszem, hogy újból felkerül. Inkább azt látjuk, hogy most szigorúbb következményekkel kell majd számolniuk, nevezetesen, hogy az érintett országoktól teljesen megvonják a forrásokat. Amit én személy szerint azért nem támogatok, mert közösségeket, kezdeményezőket fog ez súlyosan érinteni, márpedig nekünk az ő érdekeiket is képviselnünk kell. De tagadhatatlan, hogy ennek aztán valóban súlyos üzenete van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

A lényeg
Riporter: Csernyánszky Judit