„Klubrádió
Esti gyors

Finnországig ment a magyar orvos a kormány miatt, szerinte Orbán egyszerűen nem tud mit kezdeni a járványüggyel

2/04/2020 23:06

| Szerző: Klubrádió

A járványüggyel nem tudott mit kezdeni az Orbán-kormányok államigazgatási szempontú szervezési módszere – véli Zöldi Viktor Finnországban élő epidemiológus. A koronavírus-járvány mostani kezeléséről azt mondta: ha a központi kommunikációnak nagyon erős szakmai irányvonala lett volna, akkor sokkal nagyobb lenne a közbizalom. A területi adatok közlése szerinte rutinkérdés, a személyes adatokat viszont bár ne adták volna ki.

2020. április 02. Esti gyors / részlet, Zöldi Viktor (20.04.02.)
08:59
00:00

Zöldi Viktor Finnországban élő epidemiológussal beszélgettünk az Esti gyorsban. Az ő nevét egy cikkből ismerhettük meg, amely arról szólt, hogy a magyar kormányok szétzilálták a járványügyi rendszert. Szerinte a járványügyet a kormányok se lenyelni, se kiköpni nem tudták, ez a politika oldaláról egy teljesen különleges és akár gyanús szakterület, amellyel legalábbis az Orbán-kormányok államigazgatási szempontú szervezési elve láthatóan nem tudott mit kezdeni. Amikor 2017-ben megszüntették az Országos Epidemiológiai Központot, akkor annak jelentős részét az Emmi-be olvasztották be, a többi között az ő osztályának felét is. A másik felét, ahol csótányokat tenyésztettek, már nem vállalta a minisztérium – tette hozzá.

Ennek a megszüntetésnek, átszervezésnek nagyon jelentős szerepe volt abban, hogy külföldre menjen dolgozni, aztán 2018-ban, amikor megalakult a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hazahívták, hogy vezesse a szakmai osztályt. Végül nem lehetett osztályvezető, mert az Emmi „leszólt” az NNK-ba, hogy ő ezt a posztot nem kaphatja meg, amiért névvel vállalt egy bizonyos véleményt korábban, így ezután megint a külföld mellett döntött.

 
 A koronavírus szerkezetének 3D-s modellje (kép: Wikimedia Commons)
 


A magyar járványügyi védekezésről azt mondta: természetesen követi, de „mindenki tudja, milyen törvényi változás lépett életbe nemrég”, így nagyon nehéz egy ilyen kérdésre szakmailag megfelelő és jogilag sem támadható választ adni. Amit kritikaként korábban megfogalmazott, azt fenntartja most is: nagyon hiányzik a szakmai vonal a tájékoztatásból. Jelentős kételyek, bizonytalanságok tapasztalhatók a maszkviselés, a tesztelés ügyében (ezek persze komoly kérdések), de ha a központi kommunikációnak nagyon erős szakmai irányvonala lett volna a kezdetektől, akkor a közbizalom sokkal nagyobb lenne – fogalmazott. Amikor műsorvezetőnk rákérdezett, hogy ezzel most azt írta-e körül diplomatikusan, hogy például a maszkviselés ügyében Müller Cecília országos tiszti főorvostól és másoktól is lehetett hallani ellentmondó információkat, azt mondta: igen.

A területi adatok közléséről azt mondta Zöldi Viktor: ez az epidemiológiában rutinkérdés. Közölte: senki nem a személyes adatokra lett volna kíváncsi – „aztán megkaptuk azt is, bár ne kaptuk volna meg”. A statisztikai jellegű adatközlés a fertőző betegségeknél bevett gyakorlata a hazai járványügynek évtizedek óta. Most már van a központi honlapon egy statikus térkép, amely naponta frissül, ezen azt láthatjuk, hogy az egyes megyékben és a fővárosban hány esetet erősítettek meg laboratóriumi vizsgálattal. Innen is lehetne továbblépni, érdekes lenne, hogy 100 ezer lakosra vetítve hány új eset kerül elő, ez mutatná, hogy hol milyen súllyal jelenik meg a járvány, lehetne mellé tenni tesztelési adatokat, és így tovább. Hozzátette: lehet, hogy ez kapacitáskérdés, vagy nem akarják közzétenni. Ezek is lehetnének releváns döntések, csak meg kellene tudni magyarázni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2020. április 02., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Gergely Zsófia