„Klubrádió
Eurozóna

Putyin sem keménykedik úgy, mint Orbán

3/04/2020 17:12

| Szerző: Klubrádió

Az orosz elnök a vészhelyzetre való tekintettel átadta bizonyos jogait a kormánynak, sőt 85 kormányzónak. Ezek eddig csak őt illeték meg. 

2020. április 03. Eurozóna - részlet 20.04.03. Sz. Bíró Zoltán
12:37
00:00

Az orosz kormány felhatalmazást kapott arra, hogy a Covid-19 betegség terjedése miatt az országban, vagy annak egy részében fokozott készültséget, rendkívüli állapotot hirdessen ki, valamint ennek megfelelő magatartási szabályokat léptessen életbe. Ugyanakkor a helyi kormányzók is több jogosítványt kaptak. Putyin arra hivatkozott, hogy Oroszország nagy, egyes részein egészen eltérő helyzetek alakulhatnak ki, jobb, ha helyben is hozhatnak döntéseket.

Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő arról beszélt az Eurozónában, hogy a közölt adatok szerint a járványos esetek kétharmadát Moszkvában regisztrálták. Kiemelten fertőzött még a Komi Köztársaság. Ez utóbbinak az lehet az oka, hogy miután január végén felbukkant a vírus, egy ideig csak a szárazföldi utazást állították le Kína felé. Repülővel tehát sokáig szabadon lehetett még közlekedni, ott lehetett a vírusnak egy útja Oroszország irányába.

Törvényben rendelkeztek az álhír-, illetve rémhírterjesztés büntetésének szigorításáról is. Az autokráciák a váratlan helyzetekre általában szigorítással reagálnak. Lehet azonban nagyon gyakorlati megfontolás is az intézkedések mögött. Félő, hogy ha az emberek nem veszik komolyan a figyelmeztetést, hogy korlátozzák a személyes találkozásaik számát, akkor olyan járványhelyzet állhat elő, amivel az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni.

Történt még valami, ami nem nagyon tetszik az orosz embereknek. A távközlési tárca kidolgozott egy rendszert, így a mobilszolgáltatóktól kapott adatok alapján követni lehet azokat az embereket, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek érintkezésbe. Moszkvában mobilalkalmazással figyelik majd a karanténra kötelezett fertőzöttek mozgását, az egészséges fővárosiaknak pedig az utcára lépésükhöz személyre szóló QR-kódot kell beszerezniük. Ezek az intézkedések gyanút keltenek – mondja Sz. Bíró Zoltán. Aztán technikai nehézségeket is jelentenek, ha van is okostelefonja valakinek, nem biztos, hogy tudja használni. Ám van ennél fontosabb. Nem szeretik az emberek a megfigyelést, főleg, hogyha azt egy külföldi, történetesen észt cég végzi, a szerver pedig Németországban van. Eddig azt hallották, hogy az orosz informatikai rendszerek függetlenek a külföldiektől. Felmerülhet, hogy a megfigyelés, a követés megmarad a vészhelyzet után is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Eurozóna
2020.04.03. 13:00
Műsorvezető: Kárpáti János