„Klubrádió
Reggeli gyors

Putyin zsenialitása a kiszámíthatatlanság

16/01/2020 10:52

| Szerző: Klubrádió

Lemondott a teljes orosz kormány. Mielőtt bárki azt hinné, hogy ez valami váratlan dolog, érdemes leszögezni: Putyin hatalomátmentési tervének egy látványos részletéről van szó.

2020. január 16. Reggeli gyors - részlet 20.01.16. Radnóti András
08:37
00:00

Vlagyimir Putyin, a szinte korlátlan hatalommal rendelkező orosz elnök mandátuma 2024-ben jár le, az alkotmány értelmében nem indulhat újra a posztért. A hatalom megtartása érdekében átalakítja az egész politikai berendezkedést. Az egyik legfontosabb kérdés ugyanis az utódlás. A váltás élét úgy veszi el Putyin, hogy meggyöngíti az elnöki hatalmat, bárki jön is utána, neki már nem lesznek olyan jogosítványai, mint a mostani elnöknek. A szuperprezidenciális rendszerből félprezidenciális berendezkedésre tér át. Az új elnöknek annyira gyengének kell lennie, hogy ne fenyegesse az ő hatalmát, viszont annyira erősnek, hogy azért képes legyen az országot irányítani.

Az teljesen világos, hogy magánál tartja a hatalmat, csupán az nem látszik még tisztán, hogy ehhez milyen intézményrendszert alakít ki. Elképzelhető, hogy az államtanács, vagy a parlament élén folytatja, az sem kizárt, hogy ismét miniszterelnök lesz, széles a mozgástere. Azt nem teheti meg, hogy egyszerűen visszavonul. Mindenesetre mostani lépéseivel a kormány és a parlament szerepét erősíti.

Az is egyértelmű, hogy megvan a menetrendje, szisztematikusan halad, legfeljebb az lehet meglepő, hogy miért siet ennyire. Radnóti András külpolitikai szakértő véleménye szerint Putyin zsenialitása a kiszámíthatatlanságban rejlik. Döntései azonban csak kívülről tűnnek annak. Valószínűleg arra számít, hogy a népszerűsége tovább esik, miután a gazdaság stagnál, a reálbérek csökkennek. Márpedig neki erős többségre van szüksége, lételeme, hogy egyedül irányítson, minden szálat ő mozgasson. Az sem kizárt, hogy a jövőre esedékes parlamenti választásokat előre hozza. A társadalmi kontroll erősítésével, urnatöméssel most még megszerezheti a szükséges támogatást.

Érdekes lehet még a hűséges miniszterelnök, Medvegyev jövője. Ő az államtanácsban kapott most fontos szerepet, alelnök lett, ami arra is utalhat, hogy Putyin ennek a szervezhetnek az élén folytatja majd pályafutását. Az nem kétséges, hogy Medvegyev élvezi az elnök bizalmát, tehát központi, bizalmi pozícióban marad.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.01.16. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes