„Klubrádió
Eurozóna

A gyengeség mozgatja az orosz hibrid háborút

6/12/2019 16:19

| Szerző: Klubrádió

Úgy tűnik, hogy a magyar külpolitikai lépések jó ideje putyini célokat szolgálnak. Pedig épp nem most volna itt az ideje a nagy nyugati-orosz kibékülésnek.

2019. december 06. Eurozóna - részlet 19.12.06. Krekó Péter
11:16
00:00

Moszkva a Krím annektálása óta folytat hibrid háborút a Nyugat, illetve a nyugati államok ellen – mondja Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója. A hadviselés lényege, hogy kulcsfontosságú események előtt beavatkoznak a politikai folyamatokba. Ez a gyengeség jele. Oroszország gazdasága kisebb, mint Olaszországé, egyébként sem teljesít jól. Sokszor túlbecsülik. Erőforrásokban gyenge, ugyanakkor szuperhatalmi törekvései vannak, ezért olcsó eszközökkel, dezinformációkkal, hekkertámadásokkal, megfigyelésekkel operál, kihasználva a Nyugat nyitottságát.

A hibrid támadások egyik fajtája, amikor Oroszország számára veszélyt jelentő személyeket likvidálnak, vagy próbálnak meg likvidálni. Ilyen volt a Szkripál-ügy, amikor az orosz titkosszolgálatokhoz kapcsolódó személyt próbáltak megmérgezni Nagy-Britanniában. Ilyen a berlini eset is, ahol egy olyan orosz állampolgárt gyilkoltak meg, aki a csecsen szakadárok oldalán harcolt. Az ilyen ügyek diplomaták kiutasításához vezetnek. A másik támadási fajta az, amikor Oroszország szavazások, fontos politikai döntések előtt avatkozik be. Erre volt példa Görögországban a macedón névvita idején, vagy Montenegróban, ahol a NATO-csatlakozás volt a téma.

A hasonló esetek egyre szaporodnak. Nemrég a szerb elnök jelezte diplomácia szinten, hogy oroszok adtak át pénzt magas rangú katonai vezetőknek, Ausztriában kémkedés gyanúja miatt rendeltek el letartóztatást, Szlovákiában a Putyinhoz közel álló motoros banda akart bázist építeni. Mindez azt jelzi, hogy az Oroszországgal nem éppen ellenséges országokban is lehet számítani aktív beavatkozásra.

Ez intő jel kellene, hogy legyen a magyar vezetők számára is. Az orosz gyökerű bankok Budapestre telepítésével például magas fokú kémkedésnek nyitnak teret. Az persze kérdés, hogy például ezekben az esetekben mennyi a pénzügyi, a magán- és a politikai érdek, de az bizonyos, hogy Magyarország érdekeit nem szolgálják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs.

Eurozóna
2019.12.06. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter