„Klubrádió
Reggeli gyors

Kaltenbach: Orbán célja harcolni, legyőzni, megalázni

2/04/2020 17:52

| Szerző: Klubrádió

Most a vírusveszély idején kellene összezárni, összefogni, de a Fidesz, s persze a miniszterelnök nem képes integrálni az országot. Ellenkezőleg: akarnok kormányzásával szétszakítja.

2020. április 02. Reggeli gyors - részlet 20.04.02. Kaltenbach Jenő
23:01
00:00

Fél Európa felemelte a szavát a magyar felhatalmazási törvény ellen, egészen pontosan 13 uniós tagország sürget vizsgálatot, és az amerikai nagykövetség is megszólalt az ügyben. Az Európai Néppárt most már talán komolyan megfontolja a Fidesz kizárását, Varga Judit igazságügyi miniszter mellébeszél, sőt egyenes hazudik, amikor a parlament hatásköréről van szó. Magyarország, pontosabban Orbán Viktor elszigetelődött –véli Kaltenbach Jenő jogtudós, korábbi kisebbségi ombudsman.

Az úgynevezett felhatalmazási törvény tárgyalásánál az ellenzék a végsőkig elment, csak a határidő megszabásához ragaszkodott. Nyilván azért, mert nincs meg a bizalom a kormány iránt. Látható, hogy miként kezelik, mire használják az állítólagos migráció miatti vészhelyzetet, amikor jószerivel egyetlen menekült sincs az országban. A vírusveszély miatt összefogtak Spanyolországban, Olaszországban, ahol igen komoly politikai ellentétek feszülnek, Magyarországon is ezt kellene tenni. Ám Orbán Viktor nem akar összefogni. Harcolni, legyőzni, megalázni akar – fejtette ki Kaltenbach Jenő.

Az interjúban szó volt a legutóbbi salátatörvényről, amelyet Semjén Zsolt, a „nagyhatalmú” KDNP elnöke nyújtott be, s amelynek a polgármesterek jogait korlátozni hivatott részét visszavonták. Ebben a törvényben a jogtudós szerint egyrészt olyan részek vannak, amiknek semmi közük a járványhoz, másrészt az önkormányzati része feltehetően egy trükk volt csupán. Bejelentették, majd visszavonták, hogy bizonygassák az együttműködési készségüket.

Közben Orbán Viktor egész akarnok kormányzása alatt nem tesz mást, mint centralizál, koncentrálja, erősíti a hatalmát. Csak az utóbbi időből lásd Magyar Tudományos Akadémia, egyetemek, színházak. Minden autokrata vágya ez: a teljes ellenőrzés – fejtette ki a korábbi ombudsman. Itt most egy centralizációs vírussal van dolgunk.

A beszélgetés a YouTube csatornánkon is elérhető.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020. 04.02. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes