„Klubrádió
Esti gyors

Karácsonynak megy, Orbán gyakorolhatná: „elnézést!” – Gergely Zsófia jegyzete

2/04/2020 18:02

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Hetek óta nézzük Orbán Viktort, amint néhol egészen ripacsba átcsapva alakítja a haza megmentőjét. Orbán, ahogy tájékoztat, tájékozódik, drámaian néz a parlamentben, drámaian néz az operatív törzs ülésén, szívecskés fotót posztol, nyálas focis videót posztol, védőfelszereléssel érkező repülőgépen tapizza a csomagokat. Persze maszk nélkül.

2020. április 02. Esti gyors-jegyzet (2020.04.02. Gergely Zsófia jegyzete)
03:01
00:00
Kevés biztos pont van ezekben a napokban, de az egyik ilyen a kormány lakájmédiájának morális és szakmai laposkúszása. Nincs az a vírus, globális válság, ami ezeket a tévéket és lapokat annyira kizökkentené, hogy elkezdjenek akár nyomokban sajtónak látszani. Karanténéletünk másik konstans eleme a szuggesztív tekintetű Győrfi Pál, és még kapcsolódnak is. Hiszen pont, mint békeidőben: ki tudja, pontosan mekkora reklámköltéssel elsősorban a zsebből etetett zsebmédiában buzdít mindenki-kedvenc-szóvivője otthonmaradásra.

De hát miért is ne tömnék pénzzel ilyenkor is saját propagandájukat, köztük azt a lapot, ami ma is tette a dolgát. Értem ezalatt, hogy anyázni, gúnyolni, savazni Budapest nem NER-kompatibilis főpolgármesterét. Mert skandalum, amit ma Karácsony Gergely művelt: feltett egy maszkot és felült a BKV-ra, hogy ellenőrizze, tényleg zsúfoltak-e a járatok a menetrend átvariálása miatt, ami így koronavírus-szezonban nem éppen ideális. Minderről a Facebookon számolt be, és képes volt egy Orbánfalván tájidegen szót a szájára venni: elnézést kért. Azoktól, akiket a módosítások rosszul érintettek, és ígérte, még nagyobb rugalmassága utasította a BKV menetrendtervező szakijait.

Tudjuk: politikus, hát akciózik, politizál. Ez – is- a dolga. És hogyan tálalja mindezt aktuális bértollnokunk? Hogy Karácsony ezzel egyenesen beismerte, nem tud megbirkózni a városvezetéssel, ergo – idézem – egy kisboltot sem tudna irányítani. Külön csúfolódva azon, hogy az ellenzéki városvezető maszkban utazik, „érző szívűnek akar feltűnni”, látszik, hogy „csak kampányüzemmódra van kiképezve”.

Csakhogy a nem lakájmédiából tájékozódó embereknek, így Önöknek is erre beugorhat, ahogy hetek óta nézzük Orbán Viktort, amint néhol egészen ripacsba átcsapva alakítja a haza megmentőjét. Orbán, ahogy tájékoztat, tájékozódik, drámaian néz a parlamentben, drámaian néz az operatív törzs ülésén, szívecskés fotót posztol, nyálas focis videót posztol, védőfelszereléssel érkező repülőgépen tapizza a csomagokat. Persze maszk nélkül, minek az, lám, dacol a veszéllyel.

De a kevesebb több. Mára például elég lenne, ha az ország első embereként csak két dologban példát venne a teraszáról látható nagyváros első emberéről: nyugodtan tartson a fertőzéstől annyira, hogy elővigyázatosan maszkot vesz. Másrészt viszont kezdje el gyakorolni a szót: „elnézést”. A fél napos pálfordulással becsukott iskolákért, a fertőzöttek eltitkolt adataiért, a határidő nélküli felhatalmazásért vagy a hirtelen vásárolt lélegeztetőgépekért, amiket nem most kellene „portyázni”, ha alapból ott sorakoznak a kórházakban. Szóval lenne miért bocsánatot kérni, ezen sem változtat a járvány. Sőt.

Gergely Zsófia jegyzete a 2020. április 2-i Esti gyorsban hangzott el.