„Klubrádió
Esti gyors

Orbán német ismerőse a tudomány élén

21/02/2020 22:17

| Szerző: Klubrádió

Feltehetően ezzel a pozícióval, s persze a vele járó pénzzel fizetik ki a korábbi EU-biztost, mert segített átnyomni az unión a paksi bővítést.

2020. február 21. Esti gyors - részlet 20.02.21. Jávor Benedek
04:29
00:00

Günther Oettingert nevezte ki Orbán Viktor a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökévé. A másik társelnök természetesen Palkovics László innovációs miniszter lesz. Oettinger a német CDU politikusa, igen jó kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel, korábban az Európai Bizottság energiaügyi biztosa volt. Már akkor is szorgalmazta az atomenergia használatát. Meglehetősen gyanús körülmények között, magángépen érkezett Magyarországra, ami komoly felháborodást keltett Brüsszelben. Akkor terjedt el a hír, hogy személyesen ő vitte keresztül az Európai Bizottságon a paksi bővítést.

A Nemzeti Tudománypolitikai Tanács az a szervezet, amely a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhelyeket, intézeteket vezérli majd. Ennek az élére kerül tehát a nem egészen makulátlan múltú német politikus.

Jávor Benedek volt EP-képviselő, aki most a főváros brüsszeli kirendeltségét vezeti, jól ismeri a paksi atomerőmű bővítésének ügyét, és a brüsszeli működési mechanizmust is. Ő mondta el az Esti gyorsban, hogy a biztosok a mandátumok lejártát követő 2 évben csak engedéllyel vállalhatnak el bizonyos munkákat. Véleménye szerint az nem hihető magyarázat, hogy Oettinger fizetség nélkül látná el a feladatot. Az a valószínű, hogy a paksi engedélyeztetésben nyújtott segítségét ekképp fizeti ki Orbán Viktor. Jávor Benedek szerint a kinevezés azt is világossá teszi, hogy milyen a német CDU viszonya a magyar politikához, Orbán Viktor irányvonalához.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.02.21. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János