„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabó Tímea: Arcátlanság, amit a kormány művel

9/04/2020 17:32

| Szerző: Klubrádió

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint elégtelenek a Novák Katalin államtitkár által bejelentett családvédelmi intézkedések, alapjövedelemre és a családi pótlék megkétszerezésére lenne szükség. Azt mondja, a 13. havi nyugdíj visszavezetésének hívott bejelentés rossz vicc, a cinizmus netovábbja.

2020. április 09. Reggeli gyors / részlet, Szabó Tímea (20.04.09.)
07:08
00:00

Novák Katalin családügyi államtitkár szerdán, az operatív törzs sajtótájékoztatóján öt pontot emelt ki, amelyek szerinte megvédik a családokat, a nyugdíjasokat és a rászorulókat is. Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét kérdeztük. Szerinte ezek az intézkedések elégtelenek, látszik, hogy a kormány nem tud elszakadni attól az iránytól, hogy az embereknek hitelt kellene felvenniük. Ezt elképesztően veszélyes és felelőtlen hozzáállásnak nevezte, mert most nem a diákhitel, a csok, az autóra felvett és egyéb „eszement” hitelek segítenek a családoknak, hanem az, ha pótolják a kiesett bevételeket. Hozzátette: a hitel nem segít azokon, akik most elveszítették az állásukat, és a családi adókedvezményt is csak az veheti igénybe, akinek van munkája. Összességében több százezer emberről lehet szó, aki elveszíti a munkáját vagy csökken a fizetése.

Hangsúlyozta: egyetlen szó sem esett a bejelentésekben az egyedülálló édesanyákról, akik csaknem félmillióan vannak, a nagycsaládosokról, hogy mi történik, ha náluk elveszíti az egyik szülő a jövedelmét. „Elképesztő az az arcátlanság, amit az Orbán-kormány ebben művel, mosolyogva mondják be a hazugságokat”, miközben tudjuk Parragh Lászlótól, hogy „eszük ágában sincs valódi segítséget nyújtani”. A családi pótlék duplájára emelése és a válságkezelő alapjövedelem lenne a valódi megoldás a Párbeszéd szerint: azt javasolják, hogy a kormány biztosítson mindenkinek 100 ezer forintot, akinek a jövedelme nem éri el ezt az összeget, hogy ne kerüljenek az utcára családok. Szabó Tímea azt mondta: még a bérátvállalás is „hatalmas kamu” volt, valójában csak a kieső bér egy adott százalékáról van szó, és legfeljebb néhány tízezer forintot jelent.

Attól még, hogy Novák Katalin tagadja, hogy egy ilyen mértékű válságban százezres munkanélküliség lesz, attól még, hogy Orbán Viktor azt mondja, megszorító intézkedéseket akar hozni a Párbeszéd, ez sajnos létező probléma – jelentette ki, hozzátéve: maga Gulyás Gergely miniszter ismerte el, hogy napi négyezer ember veszíti el a munkáját. A 13. havi nyugdíjról szóló bejelentés szerinte „rossz vicc”, a cinizmus netovábbja, hogy a következő négy évben egy-egy heti nyugdíjat adnak, miközben például a hús ára csak januárban 30 százalékkal emelkedett és most a válság alatt is dupla annyiba kerülnek bizonyos élelmiszerek. Itt megint teljes „a mellébeszélés, a hazudozás, az emberek hülyének nézése”, a kormány nem hajlandó érdemi összeget fordítani a költségvetésből a válság kezelésére, csak az országvédelmi alapot nevezték át, valódi átcsoportosítás nem volt. Nyúzzák az önkormányzatokat, miközben az oligarcháik egy fillérrel se járulnak hozzá a segítséghez, sőt, most is kapják a milliárdokat – mondta Szabó Tímea.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Reggeli gyors
2020.04.09. 07:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes