„Klubrádió
Reggeli gyors

Elég nagyot mondott-e Orbán? – Ami hiányzik a csomagjából

8/04/2020 11:18

| Szerző: Klubrádió

Aki nem tud tenni magáért, az nem méltó a segítségre. Nagyjából ezen az állásponton volt az Orbán-kormány mindig. A válságban másra is szükség lenne.

2020. április 08. Reggeli gyors - részlet 20.04.08. Felcsuti Péter
13:56
00:00

Nagy válság idején nagyot kell mondani. A kérdés az, hogy Orbán Viktor a gazdaságélénkítő csomaggal elég nagyot mondott-e, és jók-e a célok, amelyeket kijelölt – véli Felcsuti Péter közgazdász. A bankszövetség volt elnöke elmondta, hogy válságban természetesen az államnak kell lépnie, mert ott vannak a rendeletalkotás jogai, az állam bocsáthat ki pénzt és irányíthatja azt olyan helyre, ahová szükségesnek látja. A kormány és az MNB bizonyos lépései tehát helyeselhetők. Azonban azt is látni kell, hogy az általában szokásos egyoldalú válságokkal szemben ez a mostani kétoldalú sokk. Visszaesett a kereslet, az emberek nem tudnak, de nem is akarnak nagyon költeni, és beszűkül a kínálat is, hiszen a gyártók nem tudnak termelni.

MSZP - Táncsics Alapítvány rendezvénye a gazdaságról
 
 Archív/Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke MTI Fotó: Soós Lajos

Az jó lépés, hogy a kormány 70 százalékos bérpótlást vállalt, ez segít a víz fölött maradni a munkavállalóknak, de csak nekik. És ez már rossz, mert például a szerződéses viszonyban álló dolgozókra nem gondoltak, nekik így nincs semmi jövedelmük. Magyarul: nem bérpótlás, hanem jövedelempótlás kellene.

A másik lényeges tényező, hogy most nem „egyszerű” gazdasági válságról van szó, egy szociális katasztrófa is fenyeget – figyelmeztet Felcsuti Péter. Az elesettek, mélyszegénységben élők, az éhezés szélére kerülők számára bizonyos jövedelmet kellene biztosítani, ez első számú kötelessége lenne a kormánynak. Erre most nyugodtan be lehetne vezetni egyfajta szolidaritási adót, amit jövedelemre, vagyonra egyaránt ki lehetne vetni, több neves közgazdász szerint is. Ám most is az az üzenete a kormánynak, mint mindig, hogy aki nem tud magáért tenni, az nem méltó a segítségre. Ez akkor sem lenne elfogadható, ha csak ezer ember szorulna segítségre, de hát itt a lakosság 25-28 százalékáról van szó, ha a szegénység fogalmát nézzük.

Egy válságban mindig sérül a társadalom szövete. Ilyenkor van a legnagyobb szükség a szolidaritásra, amely nem csak pénzben, hanem szimbolikus intézkedésekben is megjelenhetne.

A nyugdíjemelésre, illetve juttatásra külön kitért Felcsuti Péter. Ez is, mint az egész csomag erősen propagandisztikus, és egyben vérlázító, durva üzenet van benne. Egyfelől a mértéke miatt, másfelől amiatt, hogy homogén sokaságnak tekinti a nyugdíjasokat. Épp a Fidesz-kormány miatt nincs nyugdíjplafon, vagyis égbekiáltóak a különbségek. Az egymilliós nyugdíj mellé nem kell most támogatást adni, a 70-80 ezres járandósághoz viszont jócskán hozzá kellene tenni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2020.04.08. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre