„Klubrádió
Reggeli gyors

Fel kell készülnünk a forint tartós gyengülésére

12/12/2019 14:45

| Szerző: Klubrádió

Jövőre lassulás várható a magyar gazdaságban, és ez 2022-ig így is marad a GKI gazdaságkutató elemzése szerint. De mi a helyzet a forint-euró árfolyammal?

2019. december 12. Reggeli gyors / részlet, Németh Dávid (19.12.12.)
05:21
00:00

Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét kérdeztük, szerinte is lassulás várható, mert Magyarországnak nincsenek meg az adottságai jelenleg a tartós 4-5 százalékos emelkedéshez, inkább a 2,5-3 százalék a reális. A népesség alakulásából, az iskolázottságból, a tőkeellátottságból lehet erre következtetni.

Az EU-támogatások segítenek abban, hogy ezt a potenciális növekedési szintet meghaladjuk, ezekben az években is elég nagy ütemben hívja le őket az ország. Új beruházásokat tesznek lehetővé, de kérdés, ezeket hogy használjuk fel. Jó példa, ha egy gyár modernizálja a termelését, így nagyobb hozzáadott értéket tud előállítani, és ez hosszú távon is gazdaságélénkítő, szemben az építőipari beruházásokkal, ahol „beöntjük a betonba a pénzt”, ami nem javítja a szakképzettséget, a közlekedést. Az is fontos, hogy mennyire alakul át ez a rendszer, Magyarország biztosan veszít forrásokat.

A forint-euró árfolyamról azt mondta: nincs is olyan messze a 340, hiszen egy-két hete láttunk 337-et is. Szerinte a 340 „simán benne van” a 2020-as évben. Az gazdaságpolitikába bele van kódolva az árfolyamgyengülés, ez szerinte 2 százalékos lehet évente, ami 6-7 forintot jelent, tehát jövőre a 344-be is belenézhet a forint. Németh Dávid úgy vélte: ez hosszabb távon nem a legjobb megoldás arra, hogy az országot versenyképessé tegyük, sokkal inkább a humán erőforrás erősödésére, a hatékonyság növelésére kellene koncentrálni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Reggeli gyors
2019.12.12. 07:20
Műsorvezető: Lampé Ágnes