„Klubrádió
Esti gyors

Ágyfelszabadítás –  Perek sora indulhat

30/04/2020 19:58

| Szerző: Klubrádió

A betegek hazaküldése a jelek szerint minden törvényes alap nélkül történt. Ez minden bizonnyal nem slendriánság, inkább arról lehet szó, hogy a kormány fütyül a saját törvényeire is.

2024. április 20.
00:00
00:00

Egyetlen jogszabály sem jelent meg, amely szerint a kórházakban ilyen gyors, drasztikus módon kellett volna helyet teremteni a koronavírus által fertőzött betegeknek. Kásler Miklós miniszter adott ki utasításokat, illetve küldött leveleket, ám ezek jogi értelemben semmit sem jelentenek. Az egészségügyre vonatkozó törvény érvényben van, azt a kormány nem függesztette fel, következésképpen az az irányadó. Talán nem véletlen, hogy az ombudsman is vizsgálódik az ügyben.

Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírája úgy véli, hogy ebben a jogon kívüli állapotban sorozatosan megsértették a szakmai szabályokat. Egyelőre csak a sajtóból lehet ismerni történeteket, időnként rémtörténeteket, hogy milyen állapotú betegeket küldtek haza. Orvosi műhibának is tekinthető esetleg egy-egy eset. Véleménye szerint sokan indíthatnak pert sérelmi díjért, ami persze egy elvi dolog, de konkrét kártérítésért is, ha bizonyítható, hogy valakinél azért következett be egészségkárosodás, mert nem tartották bent és nem kezelték tovább a kórházban.

Az egész „ágyfelszabadítás” jogi kezeléséről Sándor Zsuzsa azt mondta: nem valószínű, hogy ez csupán politikai slendriánság. Inkább az a hozzáállás látszik, hogy a kormány a saját törvényeire is fütyül.

Az interjút a feni lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Esti gyors
2020. április 30. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály