„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Majtényi László: Emberek életével játszanak

27/04/2020 17:30

| Szerző: Klubrádió

Az a baj, hogy találgatásra kényszerülünk a kormány járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban. Kevés az információ, ami kikerül, az ellentmond a másiknak, még a számok sem hihetők.

2020. április 27. Reggeli gyors/Reggeli személy 20.04.27. Majtényi László
19:00
00:00

Egy rejtvényt próbálunk megfejteni, azt, hogy miféle hatalmi logika áll Orbán Viktor tettei mögött. Emberek életével játszik a kormány, orvosokat kényszerít lavírozni az értelmetlen utasítások és az orvosi eskü között, szegényeket hagy éhezni, immár tömegével. Egy államférfi nem így cselekszik – jegyzi meg Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

Véleménye szerint a kormány teljesen indokolatlanul kényszerítette ki a rendkívüli jogrendet, ráadásul jogtalanul. Az alapvető szabadságjogokat azonban ilyenkor sem lehetne korlátozni.

Itt van az ágyfelszabadítás. Komoly szakértők szerint sem Olaszországban, sem Spanyolországban nem volt szükség annyi ágyra egyszerre (arányosan számolva), mint amennyinek a kiürítéséről itt beszélnek, pedig ott tombolt a járvány. Persze nem is tudjuk, hány ágyról van szó valójában, összefüggéstelen beszédet hallunk az illetékesektől, nem stimmelnek a számok, amiket mondanak. Az sem hihető, amit magyarázatként adtak, hogy ennyi és ennyi beteg önként távozott. Még az is lehet, hogy pontosan olyan ágyszámcsökkentést akarnak végrehajtani, mint annak idején Molnár Lajos miniszter. De pont most? Járványveszély idején?

Majtényi László emlékeztetett, hogy az információszabadságról szóló törvény előír bizonyos tájékoztatási kötelezett. Ezt a kormány a felhatalmazási törvény szerint hatályon kívül helyezhette volna, de nem tette, hanem egy titkos miniszteri utasítással intézte a dolgot. Amely egyébként embertelen. Orbán Viktor és kormánya tehát még a saját törvényét is lábbal tiporja.

Az Egészségügyi Világszervezet az első napokban arra kért minden országot, hogy biztosítsa a teljesen nyílt információáramlást. A szakemberek tudják, hogy az információk elzárása, elhallgatása segíti a járvány terjedését.

Egyes vélekedések szerint arról lehet szó az egész válságkezelésben, hogy a miniszterelnök szeretné minél olcsóbban megúszni, külföldi hitelek nélkül, mert azok csökkentik az ő saját mozgásterét. Majtényi László szerint a spórolás most különösen fájdalmas dolog. Egész Európában „szórják” a pénzt. Persze ez azt jelenti, hogy fontos, értelmes gazdaságfejlesztési feladatokra, és a rászorulók ellátására költik. Mindenütt adnak valamit a túléléshez azoknak, akiknek nincs jövedelmük, vagy csak nagyon kevés. Magyarországon békeidőben sem költöttek eleget a szegényekre. Most meg még annyi figyelmet sem kapnak, mint korábban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.04.27 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor