„Klubrádió
Reggeli gyors

Mozgáskorlátozottak szövetsége: hol lesz nagyobb veszteség?

15/04/2020 16:26

| Szerző: Klubrádió

Most, hogy nagyon sok embert küldenek haza a kórházakból, Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke nem meri végiggondolni, hol lesz nagyobb veszteség, a koronavírusban szenvedőknél vagy azoknál a betegeknél, akiknek az egészségügyi ellátása nem történik meg úgy, ahogy kellene, és ennek lesz következménye az életükre nézve.

2020. április 15. Reggeli gyors / részlet, Kovács Ágnes, MEOSZ (20.04.15.)
11:59
00:00

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke elsőként elmondta: szervezetük évtizedek óta együtt dolgozik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel. Ismerve az intézmény működését, nekik abszolút megdöbbentő volt, hogy Cserháti Péter főigazgatót menesztették – éppen húsvétkor, az ünnep alatt. Ráadásul az igazgató ennek a kormánynak minden ciklusában segítette az egészségügyi szakpolitikák fejlesztését. Érthetetlennek nevezte a döntést, és mivel tisztességes, nagyon magas szakmai színvonalon dolgozó emberről van szó, ezért az a minimum, hogy kiállnak mellette és szakmai vizsgálatot kérnek. Az a kérdés, milyen szempontok vezettek ahhoz, hogy Kásler Miklós ezt a döntést „meg merte hozni”. Műsorvezetőnk jelezte, kiállt Cserháti Péter mellett Kásler Miklós elődje, Balog Zoltán volt miniszter és az evangélikus egyház is: Kovács Ágnes szerint megnyugtató volt, hogy nem hagyták egyedül.

A MEOSZ elnöke olyan visszajelzéseket kap, már a közvetlen közeléből is, hogy sokan nem kapják meg az ellátásukat. Kovács Ágnes azt mondta: természetesen egyetért azzal, hogy a járványhelyzetre fel kell készülni, de ez nem megy péntekről hétfőre. Hangsúlyozta, bár nem egészségügyi szakpolitikus, de annyi józan paraszti esze van, hogy lépcsőzetesen vezetné ki az egészségügyi ellátásból azokat, akiknél ez megengedhető, azokra pedig nagyon kell vigyázni, akik nem maradhatnak ellátás nélkül. Mert, mint mondta, nem meri végiggondolni, hol lesz nagyobb veszteség, a koronavírusban szenvedőknél vagy azoknál a betegeknél, akiknek az egészségügyi ellátása nem történik meg olyan rendszeresen és minőségben, ahogy kellene, és ez esetleg az életükre nézve jár következményekkel. Vajon vannak-e hatásvizsgálatok e mögött a „kapkodás” mögött? – kérdezte a MEOSZ elnöke.

Példaként említett olyan esetet, hogy bár az orvos nem engedte volna haza a beteget, aztán kapott a család egy felszólítást a kórházigazgatótól, hogy mindenkit hazaküldenek legkésőbb húsvét hétfőig. Pedig az tudható a magyar egészségügyről, hogy csak azt tartják bent hétvégére és ünnepnapra, akit feltétlenül kell.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. április 15., szerda 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre